Ciasto Biały Michałek

4.47 (209 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mega pyszne ciacho, mocno śmietankowe z dodatkiem cukierków michałków.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g herbatników,
    1 l śmietany 30 %,
    1 serek mascarpone,
    500 g cukierków białych michałków,
    2 białe czekolady,
    2 łyżeczki żelatyny,
    1 szklanka herbaty.
Wystaw ocenę:

4.47 (209 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Cukierki

Ciasto biały michałek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatę zaparzamy i studzimy.
    Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone. Białą czekoladę rozpuszczamy, ostudzamy i dodajemy do masy. Cukierki kroimy na małe kawałeczki. Dodajemy do masy i mieszamy.
    Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, studzimy i łączymy z masą.
    Herbatniki nasączamy w herbacie i wykładamy na dużą blaszkę.
  • 2. Masę dzielimy na 4 części. każdą część przekładamy nasączonymi w herbacie herbatnikami.
    Na wierzchu powinna znajdować się masa.
    Wierzch ciasta posypujemy startą na tarce o dużych oczkach czekoladą i cukierkami.
    Przechowujemy w lodówce.

    Smacznego ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować