Chlebek ze szpinakiem i czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdze rozkruszam , zalewam połową ciepłej wody, dodaję łyżeczkę cukru i mąki. Mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce aż zaczyn wyrośnie. Następnie dodaję resztę wody, sól, masło i mąkę. Zagniatam elastyczne ciasto. Nakrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia. Szpinak rozmrażam, dodaję przeciśnięty czosnek, podsmażam na łyżce masla, doprawiam solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto rozwałkowuje na prostokąt, smaruję ostudzoną masa szpinakową i posypuję startym serem,. Zwiajam w rulon. Przekrajam na pól. Wkładam do dwóch małych keksówek. Smaruję roztrzepanym jajkiem i opruszam ziołami. piekę 45 minut w 180 st.
Komentarze