Chleb z kaszą gryczaną i soją - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na zaczyn dokładnie połączyć. Przykryć folią spożywczą. Zostawić na 12-24 godziny.
2.Soję zalać wrzątkiem. Zostawić na 2-3 godziny. Następnie ugotować w osolonej wodzie. Kaszę ugotować w nieosolonej wodzie. Dokładnie odcedzić i wystudzić.
3.Wszystkie składniki na ciasto właściwe połączyć z zaczynem w gładką masę. W razie potrzeby dosypać mąki lub dolać wody. Wyrabiać przez 10 minut. Zostawić na 5, żeby ciasto odpoczęło. Następnie wyrabiać przez kolejne 5 minut. Przełożyć do miski obsypanej mąką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny do podwojenia objętości.
4.Ciasto wyciągnąć na blat posypany mąką. Delikatnie rozpłaszczyć, a następnie utworzyć sakiewkę, ściskając brzegi ciasta na górze. Czynność powtórzyć 2-3 razy. Końcówki dokładnie zlepić. Takie formowanie chleba ma spowodować, że ciasto podczas pieczenia będzie rosło do góry, a nie na boki. Ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i obsypanej mąką, spojeniem do dołu. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do ponownego rozrostu.
5.Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 240 stopni. Na dno wstawić żaroodporne naczynie z wodą. Włożyć do piekarnika na środkową półkę na 10 minut. Zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 30 minut.
Komentarze