Chili con carne

4.5 (167 ocen)

  • 40 min

Bardzo proste danie kuchni meksykańskiej, z nazwy dość egzotyczne ale bardzo proste w przygotowaniu i piekielnie dobre. Naprawdę piekielnie ! :)Dość duża dawka ostrej papryki w połączeniu z mieszanką przypraw do chili con carne tworzy wspaniałe i aromatyczne danie.

  • 40 min

Składniki:

  • Pomidory 300 gramów
    Papryka czerwona 1 sztuka
    Fasolka konserwowa czerwona 1 puszka
    Fasolka konserwowa biała 1 puszka
    Kukurydza konserwowa 100 gramów
    Cebula 200 gramów
    Margaryna 100 gramów
    Szynka/łopatka wieprzowa 300 gramów
    Przyprawa chili con carne 2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Chili con carne

Chili con carne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy na margarynie na złoty kolor.
  • 2. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek lub siekamy bardzo drobno nożem i smażymy około minuty.
  • 3. Paprykę kroimy w dość drobną kostkę i dorzucamy na patelnię, dusimy przez 2,3 minuty.
  • 4. Mięso mielimy lub bardzo drobno siekamy i dodajemy na patelnię, podsmażamy przez koło 5 minut aby mięso sie wstępnie podsmażyło.
  • 5. Dodajemy pomidory, jeżeli mamy świeże pomidory radziłbym je najpierw obrać ze skórki pokroić na mniejsze kawałki i dodać do reszty składników.
  • 6. Jeżeli macie pomidory w puszcze, całość dodajemy bezpośrednio. Dusimy aż pomidory zmiękną i się rozdrobnią na mniejsze kawałki.
  • 7. Następnie dodajemy kolejno: Fasolę białą, czerwoną, kukurydzę i przyprawę do chili con carne, sól i pieprz do smaku.
  • 8. Całość dusimy do zagotowania i gotowe.

Porady

Więcej przepisów znajdziecie Tutaj : chili con carne

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować