Buraczki wiórki z cebulka na zimę

4.4 (184 ocen)

  • 30 min

Świetna propozycja dla miłośników domowych sałatek, te buraczki staną się hitem niedzielnego obiadu, świetnie sprawdzają się na ciepło i zimno.

  • 30 min

Składniki:

  • 3-4 kg braków
    ok. 600 g cebuli
    zalewa:
    3/4 szklanki wody
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki octu
    1/2 szklanki oleju
    łyżka ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

4.4 (184 ocen)

Buraczki wiórki z cebulka na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zasypać 4 łyżkami soli i odstawić na minimum 2 godziny.
  • 2. Buraki ugotować w łupinach, po czym odlać wodę i odstawić do ostudzenia.
    Wystudzone buraczki obrać, nawet palcami i zetrzeć na grubych oczkach tarki, po czym połączyć z cebulą wraz z powstałym sokiem.
  • 3. Składniki zalewy zagotować razem z zielem.
    Ja miałam buraczki w dużym garnku a zalewę w mniejszym, więc wlałam ją do buraków i gotowałam kilka minut, ok. 10 aby składniki się połączyły.
    Gorące buraczki pakujemy do wyparzonych słoików, około 1 cm od brzegu, zakręcamy i stawiamy do góry dnem.

Porady

Jeśli planujemy dłuższe przechowywanie sałatki możemy ją dla pewności zapasteryzować, Gotujemy słoiki 20 minut w wodzie do 3/4 ich wysokości.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować