Biszkoptowe z kremem mandarynkowym

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszne ciasto biszkoptowe z kremem mandarynkowym. Krem zrobiłam z serka mascarpone i pokrojonych mandarynek. Polecam.

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 jajka
    8 łyżek z małym czubkiem mąki
    250 gram mascarpone
    2 puszki mandarynek - waga każdej - 312 gram
    7 łyżek z czubkiem cukru
    1 łyżka oleju
    1 płaska łyżka kakao
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Na poncz :
    5 łyżek soku z mandarynek z puszki
    1 łyżeczka soku z cytryny
    Na żelatyne :
    6 łyżek soku z mandarynek z puszki
    2 czubate łyżki żelatyny
    Na galaretkę :
    1/2 opakowania przezroczystej galaretki
    200 ml wody
    Ponadto :
    tłuszcz do wysmarowania blaszki
    bułka tarta do wysypania
    d) dekoracja
    cząstki mandarynki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Sok Jajko

Biszkoptowe z kremem mandarynkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkoptowe z kremem mandarynkowym 1. Dzień wcześniej pieczemy biszkopt : jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, olej i miksujemy do połączenia. Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blaszki i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
    Krem : mandarynki przelewamy na sitko i odsączamy z soku. Do garnka wylewamy wodę, zagotowujemy i wsypujemy galaretkę, mieszamy aż się rozpuści. Odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.
    Biszkopt kroimy na 3 blaty. Mandarynki kroimy na małe kawałki i trochę całych cząstek zostawiamy do dekoracji.Do kubeczka przelewamy składniki na poncz i mieszamy.
    Do garnka wylewamy sok z mandarynek i podgrzewamy, dodajemy żelatynę i mieszamy aż się rozpuści, odstawiamy, studzimy.
    Serek mascarpone przekładamy do miski, miksujemy ( odkładamy 2 czubate łyżki serka ) i dodajemy pokrojone mandarynki i letnią żelatynę, miksujemy do połączenia.
    W blaszce układamy : biszkopt, 2 łyżki ponczu, 11 łyżek kremu, biszkopt, 2 łyżki ponczu, 11 łyżek kremu, biszkopt, reszta ponczu, smarujemy odłożonym kremem i układamy cząstki mandarynek, wlewamy tężejącą galaretkę. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować