Biszkoptowe z kremem mandarynkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dzień wcześniej pieczemy biszkopt : jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, olej i miksujemy do połączenia. Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blaszki i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
Krem : mandarynki przelewamy na sitko i odsączamy z soku. Do garnka wylewamy wodę, zagotowujemy i wsypujemy galaretkę, mieszamy aż się rozpuści. Odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.
Biszkopt kroimy na 3 blaty. Mandarynki kroimy na małe kawałki i trochę całych cząstek zostawiamy do dekoracji.Do kubeczka przelewamy składniki na poncz i mieszamy.
Do garnka wylewamy sok z mandarynek i podgrzewamy, dodajemy żelatynę i mieszamy aż się rozpuści, odstawiamy, studzimy.
Serek mascarpone przekładamy do miski, miksujemy ( odkładamy 2 czubate łyżki serka ) i dodajemy pokrojone mandarynki i letnią żelatynę, miksujemy do połączenia.
W blaszce układamy : biszkopt, 2 łyżki ponczu, 11 łyżek kremu, biszkopt, 2 łyżki ponczu, 11 łyżek kremu, biszkopt, reszta ponczu, smarujemy odłożonym kremem i układamy cząstki mandarynek, wlewamy tężejącą galaretkę. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Komentarze