Biszkopt z rabarbarem i galaretką z hibiskusa - dietetyczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
Słodzik rozpuszczamy w odrobinie wrzątku.
Otręby, skrobię i proszek mieszamy.
Żółtka ubijamy ze słodzikiem, stopniowo dodając - otręby, skrobię i proszek.
Na koniec masę mieszamy z pianą z białek.
Wylewamy na tortownicę (śr.24cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy ok 20-25 minut w temp. 180 stopni.
Zostawiamy w piekarniku do wystygnięcia.
Rabarbar zalewamy wodą, dodajemy słodzik i dusimy, aż rabarbar zmięknie.
Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy.
Gdy ostygnie, schładzamy w lodówce.
Hibiskus zalewamy wrzątkiem, dodajemy słodzik.
Gdy woda będzie mocno czerwona, odcedzamy.
Na koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy.
Gdy ostygnie, schładzamy w lodówce
Biszkopt dzielimy na dwie części.
Na jedną część nakładamy masę rabarbarową, przykrywamy drugim biszkoptem.
Na koniec dodajemy tężejącą galaretkę.
Ciasto wstawiamy do lodówki.
Porady
Sposób na żelatynę:
proszek zalewam odrobiną wody, i podgrzewam w mikrofali - zawsze jest idealnie rozpuszczona!
Komentarze