Biszkopt z masą śmietankowo serową i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić ze szczyptą soli, dodając partiami cukier i cukier waniliowy.
Dodać żółtka, dalej ubijać. Na koniec wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia
i delikatnie wmieszać do jajek.
Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 170 stopni, 20-25 minut.
2.Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder.
Do ubitej śmietany dodawać partiami ser.
Nie miksować za długo, tylko do czasu aż ser połączy się ze śmietaną.
Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Na jednej połówce poukładać pokrojone w półplasterki brzoskwinie (brzoskwiń nie odsączałam).
3.Na brzoskwinie wyłożyć masę śmietanowo serową (zostawić trochę masy).
Przykryć drugim blatem i wierzch wysmarować pozostałą masą.
4.Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Udekorować wierzch ciasta i wstawić je do lodówki na kilka godzin.
Porady
Nie odsączone brzoskwinie bardzo fajnie nasączą nam biszkopt.
Komentarze