Nie trzeba wiele aby umilić sobie smacznie czas, w tym przypadku potrzebny jest biszkopt, jabłka, serek mascarpone, truskawki i dzień staje się piękny.
Biszkopt z jabłkami i masą mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt x 2
Żółtka oddzielamy od białek. W misie białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Do garnuszka dajemy żółtka, olej, ocet, proszek do pieczenia i mieszamy (zawartość garnuszka będzie się pienić). Do ubitej piany dodajemy zawartość garnuszka, na koniec dodajemy mąkę, mieszamy delikatnie łyżką. Wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą blachę i pieczemy w temp. 180 st.C do momentu aż biszkopt odejdzie od boków blachy.
2.Masa jabłkowa/brzoskwiniowa:
Do gorących owoców dodajemy galaretkę, dokładnie mieszamy, studzimy. Owoce wykładamy na ostudzony biszkopt i przykrywamy drugim biszkoptem.
3.Masa mascarpone:
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy ser mascarpone i znowu ubijamy przez kilka sekund. Na sam koniec dodajemy mix do bitej śmietany. Masę wykładamy na wierzch i dekorujemy truskawkami.
Komentarze