Mówią, że zrobienie bezy jest arcytrudne. Tym przepisem udowadniam, że wcale nie. Pamiętaj, że do zrobienia bezy idealnej musisz dorzucić odrobinę serca!
60 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
7 białek w temperaturze pokojowej, 300g drobnego cukru do wypieków, 1 łyżka soku z cytryny, 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Krem:
500ml śmietanki 36%, 2 śmietanfixy, starta skórka z cytryny, owoce do dekoracji
Beza pavlova - królowa na stole - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bezę najlepiej robić wieczorem, na dzień przed podaniem. Tego samego dnia rano białka wyjąć z lodówki i postawić w miejscu, w którym nabiorą temperaturę pokojową.
Białka ubijamy mikserem na średnich obrotach na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dosypujemy cukier, by cały się rozpuścił, a piana zrobiła gęsta i lśniąca. Na samym końcu dodajemy mąkę oraz sok z cytryny i szczyptę soli. Proces ubijania powinien trwać około 15 minut (ważne jest, by nie przebić białek). Ubite białka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Najlepiej zrobić to na kształt okręgu z delikatnym wgłębieniem na środku (miejsce na krem).
Piekarnik ustawiamy na 175 stopni (funkcja góra-dół bez termoobiegu), zaraz po włożeniu bezy zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy przez 90 minut. Warto co pół godziny obniżać temperaturę o 10 stopni. Po tym czasie bezę zostawiamy w piekarniku (nie otwieramy) nawet na całą noc, by się dobrze wysuszyła.
Na maksymalnie godzinę przed podaniem ubijamy śmietankę, pod koniec dodajemy śmietanfixy oraz skórkę z cytryny. Wykładamy delikatnie na bezę i dekorujemy owocami. Nie dodaję cukru do śmietanki, gdyż beza jest wystarczająco słodka i potrzebuje delikatnego orzeźwienia.
Komentarze