Ciasto jest lekkie, kremowe i niesamowicie rozpływa się w ustach. Idealne połączenie lekko solonych pistacji, delikatnych orzechów nerkowca i nuty białej czekolady - sprawia, że trudno oprzeć się sięgnięciu po kolejny kawałek.
1 godz. 40 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
(Tortownica o średnicy 16-18 cm)
Spód:
150g kruchych ciasteczek/herbatników
50g masła/margaryny
Masa serowa:
300g ricotty (można zastąpić mielonym twarogiem)
3 łyżki masła z pistacji i orzechów nerkowca
5 łyżek cukru pudru
Wierzch:
400 ml śmietanki 30-36%
60g białej czekolady
Opcjonalnie do dekoracji:
20g solonych pistacji (drobno posiekanych)
Sernik na zimno z nutą pistacji, orzechów nerkowca i białej czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę (ze śmietanką) rozpuścić w kąpieli wodnej.
(Śmietankę przelać do metalowej miseczki i dodać połamaną czekoladę. Miskę ustawić na garnku z delikatnie wrzącą wodą - nie może jej dotykać. Roztapiać na małym ogniu.)
Dokładnie połączoną masę lekko ostudzić i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
W międzyczasie przygotować spód.
Ciasteczka zmiksować (np. malakserem; na drobno) z rozpuszczonym masłem/margaryną.
Całość przełożyć na dno formy wysłanej papierem pergaminowym.
Przygotować masę serową.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i umieścić na ciasteczkowym spodzie.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno i rozsmarować na masie z sera.
Sernik udekorować wg uznania.
Przed podaniem lekko schłodzić.
Komentarze