Sernik na zimno z nutą pistacji, orzechów nerkowca i białej czekolady

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto jest lekkie, kremowe i niesamowicie rozpływa się w ustach. Idealne połączenie lekko solonych pistacji, delikatnych orzechów nerkowca i nuty białej czekolady - sprawia, że trudno oprzeć się sięgnięciu po kolejny kawałek.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (Tortownica o średnicy 16-18 cm)
    Spód:
    150g kruchych ciasteczek/herbatników
    50g masła/margaryny
    Masa serowa:
    300g ricotty (można zastąpić mielonym twarogiem)
    3 łyżki masła z pistacji i orzechów nerkowca
    5 łyżek cukru pudru
    Wierzch:
    400 ml śmietanki 30-36%
    60g białej czekolady
    Opcjonalnie do dekoracji:
    20g solonych pistacji (drobno posiekanych)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik na zimno z nutą pistacji, orzechów nerkowca i białej czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę (ze śmietanką) rozpuścić w kąpieli wodnej.
    (Śmietankę przelać do metalowej miseczki i dodać połamaną czekoladę. Miskę ustawić na garnku z delikatnie wrzącą wodą - nie może jej dotykać. Roztapiać na małym ogniu.)
    Dokładnie połączoną masę lekko ostudzić i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
    W międzyczasie przygotować spód.
    Ciasteczka zmiksować (np. malakserem; na drobno) z rozpuszczonym masłem/margaryną.
    Całość przełożyć na dno formy wysłanej papierem pergaminowym.
    Przygotować masę serową.
    Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i umieścić na ciasteczkowym spodzie.
    Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno i rozsmarować na masie z sera.
    Sernik udekorować wg uznania.
    Przed podaniem lekko schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować