Tłusty Czwartek 2020 – słodkie zakończenie karnawału

Tradycja Tłustego Czwartku 2020 związana jest z kończącym się karnawałem. To ostatni czwartek przypadający przed Środą Popielcową, która zaczyna czas Wielkiego Postu. Liturgiczny okres około czterdziestu dni, który przygotowuje do świąt wielkanocnych. W Polsce przyjęło się obchodzić Tłusty Czwartek, w przeciwieństwie do innych krajów np.: Francji, gdzie mamy do czynienia z Mardi Gras (można tłumaczyć dosłownie, jako Tłusty Wtorek). To dzień bezpośrednio poprzedzający Środę Popielcową. W Polsce znany i obchodzony, jako Ostatki. Tłusty Czwartek 2020 kojarzy się w szczególności ze słodkim smakiem. Koniecznie należy zjeść, choć jednego pączka. Zgodnie z przesądem, gwarantuje to szczęście i dobrobyt.

 

Tłusty Czwartek 2020 – sposoby na pączki tradycyjne

Pączki to tradycyjna przekąska, którą obowiązkowo należy zjeść z w Tłusty Czwartek 2020. Najpopularniejsze są te z konfiturą z róży albo z powidłami śliwkowymi. Idealne pączki powinny być chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku i z idealna obwódką. Smażone na głębokim tłuszczu, najczęściej smalcu wieprzowym. Gotowe pączki lukruje się lub posypuje cukrem pudrem. Dla osób zachowujących zdrową dietę, dobrym wyborem będą pączki pieczone w piekarniku albo dietetyczne mini-pączki. Cukierniczą ciekawostką będą pączki francuskie i pączki wiedeńskie gniazdka.

 

Tłusty Czwartek 2020 – faworki

Faworki to smakołyk tworzony z ciasta kruchego z dodatkiem odrobiny spirytusu. Dzięki temu faworki podczas smażenia nie będą wchłaniać tłuszczu i pozostaną dłużej chrupiące. Chrusty to frykas o delikatnej strukturze, który potrzebują jedynie oprószenia cukrem pudrem. Najtrudniejszym etapem w trakcie przygotowywania faworków jest ich formowanie. Należy uważać, aby zbytnio nie rozciągnąć ciasta. Gdy ciasto będzie zagniecione, cienko je rozwałkowujemy, kroimy na 2 lub 3-cm paski, po środku przekrawamy i jeden koniec przekładamy przez środek. W ten sposób otrzymujemy charakterystyczny kształt faworka.  Poza tradycyjnymi faworkami możecie przygotować drożdżowe faworki.

Zobacz także: Tłusty Czwartek 2019 - przepisy na pączki, oponki i faworki

Tłusty Czwartek 2020 – róże karnawałowe

Oprócz pączków, oponek i faworków w Tłusty Czwartek 2020 spotkacie róże karnawałowe. Róże karnawałowe i faworki wykonuje się z tego samego ciasta. Zamiast kroić w paski, wykrawamy trzy koła różnej wielkości. Przyda się użyć w tym celu dwie szklanki i kieliszek. Kółka z ciasta, przekrawamy na czterech krańcach, następnie układamy od największego do najmniejszego. Delikatnie dociskamy, aby połączyć. Następnie smażymy na głębokim tłuszczu. Gotowe różyczki karnawałowe odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem, napełniamy konfiturą albo wkładamy wiśnię z kompotu. Jeśli chcecie poeksperymentować z formą, to zachęcamy do wypróbowania przepisu na naleśnikowe róże.