Małże są owocami morza, które można przyrządzić na wiele sposobów. Warto się odważyć i eksperymentować z tymi skorupiakami - wystarczy zaledwie kilka składników, by wydobyć z nich pełnię smaku. Małże smakują delikatnie, ale charakterystyczne morskie nuty sprawiają, że nawet proste danie z nimi w roli głównej będzie pyszne.

Małże a mule

Często pojawiające się pytanie i zarazem wątpliwość to, czy małże i mule to to samo. I tak, i nie. Małże to bardzo szeroka kategoria - gatunków tych skorupiaków jest co najmniej kilka tysięcy! Mule to tylko jedna z nich. Wszystkie mule są więc małżami, ale nie wszystkie małże są mulami. Do rodziny małży należą również ostrygi czy małże św. Jakuba, zwane też przegrzebkami. Mule są jednak z pewnością najczęściej spotykane. Zaliczamy do nich różne gatunki omułków, między innymi omułki hodowlane, które znajdziecie na sklepowych półkach.

Małże – przepis na pyszny posiłek

Przepis na małże nie jest zbyt skomplikowany – podstawą są dobrej jakości owoce morza, które gwarantują każdemu daniu niepowtarzalny smak. Gdzie kupować małże? Świeże małże znajdziemy w dobrych sklepach z rybami i owocami morza. W Polsce jednak możemy mieć problem z kupnem świeżych owoców morza - kupujmy je tylko wtedy, kiedy jesteśmy absolutnie pewni źródła ich pochodzenia. 

Przed gotowaniem musimy przejrzeć nasze muszle. Świeże małże będą szczelnie zamknięte. Jeśli któraś skorupka jest uchylona, możemy delikatnie postukać nimi o kuchenny blat - jeśli się zamknie małż jest świeży. W przypadku gdy muszle są otwarte, małże należy wyrzucić, ponieważ oznacza to, że owoce morza są martwe i nie nadają się do jedzenia. W sytuacji, kiedy muszle są popękane również powinniśmy je wyrzucić. Co ważne, małże zjadamy w dniu, w którym je kupiliśmy, możemy ewentualnie przechować je w lodówce, ale nie dłużej niż do kolejnego dnia.

Zanim zaczniemy przygotowywać nasze danie, małże musimy dokładnie wyczyścić. Najlepiej użyć do tego bieżącej wody i ostrej szczoteczki. Czyścimy muszle, na których mogą się znaleźć różne niepożądane narośle i wodorosty.

Chcąc ułatwić sobie zadanie, możemy zaopatrzyć się w małże mrożone. To dobry sposób ich konserwacji - po rozmrożeniu z powodzeniem użyjemy ich w daniach, podobnie jak w przypadku krewetek. Rozmrażajmy je powoli, umieszczając w lodówce lub misce z zimną wodą (w zimnej wodzie rozmrożą się szybciej niż w ciepłej!). W sklepach znajdziecie tez małże marynowane. Traktujmy je jako apetyczną przekąskę lub dodatek, np. do sałatki. 

Jak przyrządzić małże?

Małże, podobnie jak krewetki świetnie nadają się do wielu różnych dań. Na pytanie, jak gotować małże, odpowiemy: jak najprościej! Ich smak jest na tyle charakterystyczny, że wymaga tylko podkreślenia przy użyciu zaledwie kilku produktów. Muszle możemy ugotować w wodzie lub bulionie - polecamy bulion, ponieważ ugotowane w nim małże po prostu lepią smakują. Gotowanie małży nie powinno trwać zbyt długo - wyjmujemy je na talerz tuż po tym jak skorupki się otworzą, ponieważ w przeciwnym razie ich mięso zrobi się gumowate i niesmaczne.Puryści wolą małże dusić, co pozwala uzyskać idealną strukturę mięsa. Muszle dusimy w sosie z dodatkiem wina, czosnku i natki pietruszki. Tak przyrządzone małże najlepiej jeść same, ewentualnie z chrupiącą bagietką.  Możemy także dodać do sosu pomidory i oliwki albo mascarpone i parmezan i podawać małże z makaronem. Świetnie sprawdzą się także w sałatkach, wtedy musimy jednak wyjąć mięso ze skorupek przed podaniem na stół. 

Do potraw z małżami w roli głównej najlepiej pasuje białe wino lub szampan. Serwując małże pamiętajmy, by na stole znalazły się osobne naczynia, do których można będzie odrzucać puste muszle oraz serwetki czy miseczki z wodą, w których obmyjemy palce po jedzeniu.

Jak jeść małże?

Jak otworzyć małże? Nie musimy się specjalnie wysilać, ponieważ muszle powinny same się otworzyć podczas gotowania. Małże po ugotowaniu jemy od razu. Umieszczamy muszlę na łyżce i przy pomocy widelca wyciągamy mięso z muszli. Pustej muszelki używamy jak szczypiec do wyciągania mięsa kolejnych małży - być może brzmi to nieco dziwnie, ale to wyjątkowo skuteczny sposób, zgodny z zasadami savoir vivre.

Małże są bardzo zdrowe. Zawierają dużo białka, a także mnóstwo witamin z grupy A i B. Są także uznawane za afrodyzjak, dzięki obecności cynku i selenu, które wpływają na większy poziom testosteronu.