Ostatnio modne stało się podglądanie restauracyjnego zaplecza. Programy kulinarne pokazują nam to, czego goszcząc w knajpie raczej nie mamy okazji zobaczyć na własne oczy. Coraz częściej zwracamy uwagę nie tylko na to, jak danie smakuje, ale jak powstało i kto je przygotował.
Profesjonalny kucharz zdradzi Wam, jak wygląda praca na kuchni od kuchni. Jak kucharze współpracują z salą, jak radzą sobie, gdy trafiają na gości ze specjalnymi wymaganiami i co robią, by ich dania były jeszcze lepsze.
Poznajcie bliżej Grzegorza Zarytkiewicza, autora cyklu o życiu restauracji od kuchni.
Oto co pisze o sobie: gotuję od 15 roku życia. Do gotowania zachęcił mnie mój Tata, który podstaw gotowania uczył się w Belgi.
W 2004 roku ukończyłem Zespół Szkół Gastronomicznych. W trakcie uczenia się w szkole odbywałem praktyki po kilku wrocławskich restauracjach. W czasie wakacji wyjeżdżałem nad morze do pracy w ośrodkach wypoczynkowych. Przez nie cały rok pracowałem w Irlandii, podglądając tamtejszą pracę na kuchni. Uczestniczyłem także w pokazie polskiego jedzenia w Niemczech pod Dreznem.
Każdy kucharz zapewne ma jakieś swoje danie popisowe. Ja mam ich kilka. Natomiast moją niespodzianką dla klientów jest deser "Smażone lody w jabłkach w polewie z czerwonego wina".
Przeczytajcie artykuły z cyklu Życie od kuchni:
Wybór dostawców
Imprezy okolicznościowe
VIP w restauracji
Skąd kucharz czerpie inspirację?
Którą restaurację wybrać
Szkolenie dla kucharzy
Komentarze