Jeśli podobnie jak ja, lubicie delikatną w smaku cukinię, ale macie przesyt typowymi daniami z jej dodatkiem, przygotujcie koniecznie szybkie pulpety z cukinii w sosie pomidorowym. Są doskonałe w smaku i błyskawiczne w wykonaniu. Bo podczas gdy sos zaczyna pyrkać na ogniu, przygotowuję masę na pulpety i zaczynam je smażyć na drugiej patelni. Kiedy nie mam czasu przez kilka dni gotować, dodaję do masy ryż z poprzedniego obiadu, namoczony w wodzie czerstwy chleb, ugotowaną wcześniej kaszę (świetnie pasuje perłowa jęczmienna) lub soczewicę. Dzięki temu jest ich jeszcze więcej i są jeszcze bardziej sycące. Wtedy dodaję tylko surówkę lub jem je jedynie z ciepłym sosem pomidorowym.

Pulpety z cukinią - przepis

Składniki:

  • 2 średnie cukinie lub 1 duża
  • 1 jajko
  • ok. 5 łyżek bułki tartej (w zależności od tego, jak dużo wody będzie zawierać cukinia)
  • 2 garści świeżej bazylii lub 1 łyżeczka suszonej
  • 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku
  • olej lub oliwa do smażenia
  • 1 opakowanie passaty pomidorowej lub 600 g świeżych pomidorów
  • oliwa z oliwek
  • 3 ząbki czosnku

Opcjonalnie: starty żółty ser i posiekana natka pietruszki do posypania gotowego dania.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotujcie masę na pulpety z cukinią: dokładnie ją umyjcie i odetnijcie końcówki. Zetrzyjcie wraz ze skórką na tarce o grubych oczkach. Przełóżcie ją do miski i dodajcie sporą szczyptę soli. Odstawcie na 15 minut. W międzyczasie przygotujcie sos.  
  2. Przygotujcie sos: pomidory sparzcie wrzątkiem i obierzcie ze skórki. Pokrójcie na mniejsze kawałki. Jeśli macie passatę, pomińcie ten krok. Wyciśnijcie przez praskę czosnek, wrzućcie go na rozgrzaną patelnię. Kiedy zacznie pachnieć, dodajcie pomidory lub passatę. Smażcie przez ok. 15 minut, aż nadmiar płynu odparuje. Pod koniec smażenia doprawcie sos bazylią: posiekaną świeżą lub suszoną. Wymieszajcie i zestawcie sos z ognia.
  3. Przyprawcie i wyróbcie masę na pulpety: odlejcie i odciśnijcie nadmiar wody z cukinii. Doprawcie solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Do cukiniowej masy wbijcie jajko i dodajcie bułkę tartą - najpierw ok. 3 łyżki i wyróbcie. Jeśli masa się nie klei, dodajcie pozostałą część bułki, wyróbcie całość na gładką masę i uformujcie niewielkie pulpety. Smażcie na złoty kolor na oleju lub oliwie.
  4. Podgrzejcie sos pomidorowy i podawajcie pulpety z jego dodatkiem. 

Z czym podawać pulpeciki cukiniowe? 

Pulpety z cukinii w sosie pomidorowym możecie podawać z ugotowanymi ziemniakami, ryżem lub kaszą i surówką, np. z pora. Danie ma ziołowy, ale łagodny smak - będą do niego pasować sałatki i surówki o bardziej wyrazistym smaku. Pulpety z cukinią nadają się też jako sycący dodatek do leczo. Po przesmażeniu, dodaję je również do prostego makaronu z sosem pomidorowym.