Przepis na  to danie w starym stylu zaczerpnęliśmy z podniszczonej książki kucharskiej. Jeśli macie akurat ziemniaki z wczorajszego obiadu, jego przygotowanie zajmie wam nie więcej niż 20 minut

Pomysły na kotlety i dania bez mięsa - nie tylko jajka czy warzywa 

Z piątkowymi obiadami w Polsce często kojarzą się ryby. Doskonałym pomysłem na obiad w piątek będzie szybki makaron. Zrobicie go np. z tuńczykiem i sosem pomidorowym z oliwkami. Na stole może też pojawić się zapiekanka rybna z warzywami oraz tartym serem. Doskonale sprawdzą się również gołąbki z bezmięsnym farszem, np. kresowe gołąbki z ziemniakami (bez dodatku boczku) lub z farszem soczewicowo-grzybowym. Świetne będą również dania jednogarnkowe, np. bezmięsne leczo podane z kaszą. 

Inną postną propozycją są oryginalne, przedwojenne śledziowe kotlety. Zwykle namoczone filety wykorzystujecie do sałatek, przystawek z sosami lub do imprezowych koreczków. Smażone śledzie w tej postaci, w połączeniu z kremowo-maślanym ziemniaczanym puree, będą rarytasem, szczególnie, jeśli lubicie klasyczne kotlety ziemniaczane. Będą one pyszne nie tylko ze śmietaną, ale również z zasmażaną kapustą, sosem grzybowym, tatarskim lub kaparowym na śmietance. 

Kotlety śledziowe - prosty przedwojenny przepis 

Składniki:

  • 400 g purée z mączystych ziemniaków
  • 100 g masła
  • 400 g filetów śledziowych
  • 1-2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki bułki tartej + kilka łyżek do opanierowania kotletów
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 1 papryczka chili 
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany do podania
  • olej do smażenia
  • bułka tarta – do obtoczenia kotletów
  • olej słonecznikowy – do smażenia
  • 50 g kwaśnej śmietany 

Sposób przygotowania: 

  1. Ugotujcie ziemniaki i utłuczcie je na purée z dodatkiem masła. Jeśli macie gotowe tłuczone ziemniaki, wymieszajcie je dokładnie z miękkim masłem. 
  2. Wymoczcie filety śledziowe przez ok. godzinę w zimnej wodzie lub w mleku. Następnie bardzo drobno posiekajcie lub zblendujcie. 
  3. Połączcie śledzie z ziemniakami i wymieszajcie na gładką masę. 
  4. Papryczkę chili drobno posiekajcie, usuńcie z niej nasiona lub je zostawcie, jeśli lubicie bardzo pikantne smaki. Możecie też zostawić część z nich - kotlety będą wtedy średnio pikantne.
  5. Posiekajcie bardzo drobno szczypiorek i czosnek, dodajcie je do ziemniaczano-rybnej masy. Wymieszajcie, dodajcie 1 jajko i 3 łyżki bułki tartej.
  6. W razie potrzeby dodajcie jeszcze 1 jajko lub łyżkę bułki.
  7. Doprawcie pieprzem i spróbujcie. Śledzie są słone i masa może nie potrzebować soli. Jeśli jednak jest za mało słona, ostrożnie dosólcie. 
  8. Rozgrzejcie olej na patelni. Wysypcie na płaski talerz bułkę tartą, uformujcie zgrabne, lekko spłaszczone kotleciki z masy i opanierujcie je w bułce tartej.
  9. Smażcie na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoto. 
  10. Podawajcie gorące, z porcją kwaśnej śmietany lub wybranym sosem i surówką.