Przepis na to danie w starym stylu zaczerpnęliśmy z podniszczonej książki kucharskiej. Jeśli macie akurat ziemniaki z wczorajszego obiadu, jego przygotowanie zajmie wam nie więcej niż 20 minut.
Pomysły na kotlety i dania bez mięsa - nie tylko jajka czy warzywa
Z piątkowymi obiadami w Polsce często kojarzą się ryby. Doskonałym pomysłem na obiad w piątek będzie szybki makaron. Zrobicie go np. z tuńczykiem i sosem pomidorowym z oliwkami. Na stole może też pojawić się zapiekanka rybna z warzywami oraz tartym serem. Doskonale sprawdzą się również gołąbki z bezmięsnym farszem, np. kresowe gołąbki z ziemniakami (bez dodatku boczku) lub z farszem soczewicowo-grzybowym. Świetne będą również dania jednogarnkowe, np. bezmięsne leczo podane z kaszą.
Inną postną propozycją są oryginalne, przedwojenne śledziowe kotlety. Zwykle namoczone filety wykorzystujecie do sałatek, przystawek z sosami lub do imprezowych koreczków. Smażone śledzie w tej postaci, w połączeniu z kremowo-maślanym ziemniaczanym puree, będą rarytasem, szczególnie, jeśli lubicie klasyczne kotlety ziemniaczane. Będą one pyszne nie tylko ze śmietaną, ale również z zasmażaną kapustą, sosem grzybowym, tatarskim lub kaparowym na śmietance.
Kotlety śledziowe - prosty przedwojenny przepis
Składniki:
- 400 g purée z mączystych ziemniaków
- 100 g masła
- 400 g filetów śledziowych
- 1-2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki bułki tartej + kilka łyżek do opanierowania kotletów
- 1 pęczek szczypiorku
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- 1 papryczka chili
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany do podania
- olej do smażenia
- bułka tarta – do obtoczenia kotletów
- olej słonecznikowy – do smażenia
- 50 g kwaśnej śmietany
Sposób przygotowania:
- Ugotujcie ziemniaki i utłuczcie je na purée z dodatkiem masła. Jeśli macie gotowe tłuczone ziemniaki, wymieszajcie je dokładnie z miękkim masłem.
- Wymoczcie filety śledziowe przez ok. godzinę w zimnej wodzie lub w mleku. Następnie bardzo drobno posiekajcie lub zblendujcie.
- Połączcie śledzie z ziemniakami i wymieszajcie na gładką masę.
- Papryczkę chili drobno posiekajcie, usuńcie z niej nasiona lub je zostawcie, jeśli lubicie bardzo pikantne smaki. Możecie też zostawić część z nich - kotlety będą wtedy średnio pikantne.
- Posiekajcie bardzo drobno szczypiorek i czosnek, dodajcie je do ziemniaczano-rybnej masy. Wymieszajcie, dodajcie 1 jajko i 3 łyżki bułki tartej.
- W razie potrzeby dodajcie jeszcze 1 jajko lub łyżkę bułki.
- Doprawcie pieprzem i spróbujcie. Śledzie są słone i masa może nie potrzebować soli. Jeśli jednak jest za mało słona, ostrożnie dosólcie.
- Rozgrzejcie olej na patelni. Wysypcie na płaski talerz bułkę tartą, uformujcie zgrabne, lekko spłaszczone kotleciki z masy i opanierujcie je w bułce tartej.
- Smażcie na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoto.
- Podawajcie gorące, z porcją kwaśnej śmietany lub wybranym sosem i surówką.
Komentarze