Przed usmażeniem gołąbków należy je zapanierować – w ten sposób zabezpieczycie młode, wiotkie liście przed rozmięknięciem i rozpadnięciem się. Jeśli dzień wcześniej przygotujecie sobie farsz, samo zrolowanie gołąbków i usmażenie ich pójdzie jak po maśle. Jak zrobić gołąbki z młodej kapusty? 

Gołąbki z młodej kapusty - przepis

Składniki:

  • 1 średnia główka młodej kapusty
  • 400 g pieczarek
  • 1 duża cebula 
  • 4 ząbki czosnku
  • 250 g dowolnej kaszy (polecamy pęczak lub gryczaną paloną)
  • 3 duże jaja L
  • sól i pieprz 
  • bułka tarta do panierowania
  • olej rzepakowy do smażenia
  • posiekany koperek do posypania

Opcjonalnie: listki tymianku z kilku gałązek lub łyżeczka suszonego.

Sposób przygotowania:

  1. Opłuczcie kaszę. Ugotujcie ją w osolonym wrzątku - nad ziarnami powinna być ok. 1,5 cm płynu na wysokość. Gdy w garnku nie będzie już prawie płynu, a kasza spęcznieje, zdejmijcie ją z ognia i przykryjcie, by wchłonęła resztę płynu i doszła;
  2. W międzyczasie zetrzyjcie pieczarki na tarce o dużych oczkach, posiekajcie cebulę i czosnek; 
  3. Na patelni rozgrzejcie olej i wrzućcie pieczarki. Posólcie. Gdy puszczą wodę i się zredukują, wrzućcie cebulę i (opcjonalnie) świeży lub suszony tymianek;
  4. Po chwili na patelnię dodajcie czosnek, przyprawcie solą i świeżo zmielonym pieprzem. Spróbujcie - będzie to farsz do gołąbków;
  5. Dodajcie na patelnię kaszę, wymieszajcie z resztą farszu;
  6. Z kapusty wytnijcie głąb, wyparzcie ją we wrzątku. Podzielcie ją na liście;
  7. Najmniejsze drobno posiekajcie i dodajcie je do farszu na patelni. Skosztujcie farsz i jeśli to potrzebne, doprawcie solą i pieprzem;
  8. Wytnijcie z liści ewentualne twarde nerwy, wypełnijcie je farszem i uformujcie gołąbki;
  9. Opanierujcie gotowe gołąbki w roztrzepanych jajkach i bułce tartej;
  10. Usmażcie na oleju, na dobrze rozgrzanej patelni. Na wierzchu powinny się zezłocić; 
  11. Przed podaniem posypcie koperkiem.

Gołąbki z młodej kapusty możecie podawać z ziemniakami, surówką lub wyłącznie z sosem, np. pieczarkowym lub pomidorowym. 

Źródło: Oddasz Fartucha - Tomasz Strzelczyk (YT)