Przed usmażeniem gołąbków należy je zapanierować – w ten sposób zabezpieczycie młode, wiotkie liście przed rozmięknięciem i rozpadnięciem się. Jeśli dzień wcześniej przygotujecie sobie farsz, samo zrolowanie gołąbków i usmażenie ich pójdzie jak po maśle. Jak zrobić gołąbki z młodej kapusty?
Gołąbki z młodej kapusty - przepis
Składniki:
- 1 średnia główka młodej kapusty
- 400 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 250 g dowolnej kaszy (polecamy pęczak lub gryczaną paloną)
- 3 duże jaja L
- sól i pieprz
- bułka tarta do panierowania
- olej rzepakowy do smażenia
- posiekany koperek do posypania
Opcjonalnie: listki tymianku z kilku gałązek lub łyżeczka suszonego.
Sposób przygotowania:
- Opłuczcie kaszę. Ugotujcie ją w osolonym wrzątku - nad ziarnami powinna być ok. 1,5 cm płynu na wysokość. Gdy w garnku nie będzie już prawie płynu, a kasza spęcznieje, zdejmijcie ją z ognia i przykryjcie, by wchłonęła resztę płynu i doszła;
- W międzyczasie zetrzyjcie pieczarki na tarce o dużych oczkach, posiekajcie cebulę i czosnek;
- Na patelni rozgrzejcie olej i wrzućcie pieczarki. Posólcie. Gdy puszczą wodę i się zredukują, wrzućcie cebulę i (opcjonalnie) świeży lub suszony tymianek;
- Po chwili na patelnię dodajcie czosnek, przyprawcie solą i świeżo zmielonym pieprzem. Spróbujcie - będzie to farsz do gołąbków;
- Dodajcie na patelnię kaszę, wymieszajcie z resztą farszu;
- Z kapusty wytnijcie głąb, wyparzcie ją we wrzątku. Podzielcie ją na liście;
- Najmniejsze drobno posiekajcie i dodajcie je do farszu na patelni. Skosztujcie farsz i jeśli to potrzebne, doprawcie solą i pieprzem;
- Wytnijcie z liści ewentualne twarde nerwy, wypełnijcie je farszem i uformujcie gołąbki;
- Opanierujcie gotowe gołąbki w roztrzepanych jajkach i bułce tartej;
- Usmażcie na oleju, na dobrze rozgrzanej patelni. Na wierzchu powinny się zezłocić;
- Przed podaniem posypcie koperkiem.
Gołąbki z młodej kapusty możecie podawać z ziemniakami, surówką lub wyłącznie z sosem, np. pieczarkowym lub pomidorowym.
Źródło: Oddasz Fartucha - Tomasz Strzelczyk (YT)
Komentarze