Proste rozwiązania to najczęściej najlepsze rozwiązania - również w kuchni. Wg tego przepisu zrobicie mini kotleciki mielone, a właściwie klopsiki. Będą one bardziej soczyste dzięki dodatkowi masła, ale i tak całą robotę robi tutaj proste, niedrogie, a jednocześnie wyrafinowane nadzienie. 

Jak zrobić kotlety mielone z kaparami?

Koniecznie wypróbujcie kotlety mielone z nadzieniem z kaparów. Wystarczy wyjąć kaparki ze słoiczka, powkładać je do środka i z powrotem zalepić. Są one tak intensywne w smaku, że posłużą za całe nadzienie. Są też naturalnie dość słone. Spróbujcie masy mięsnej przed smażeniem i posólcie tylko w razie potrzeby. Nawet niewielki dodatek kaparów podkreśla smak każdego smażonego mięsa, nie tylko na kotlety. W ten sam sposób możecie postąpić również z kotletami z kurczaka.

Jeśli zależy wam na jeszcze intensywniejszym smaku, możecie pokroić bardzo drobno kapary i po prostu wymieszać je z masą mięsną na kotlety mielone. Mięso przejdzie ich smakiem. Na 500 g mięsa wystarczy połowa słoiczka - na pewno poczujecie różnicę. Wtedy pomińcie już kaparowy sos z przepisu. Kotlety lub klopsiki w tej wersji podajcie z mniej intensywnymi dodatkami, np. sosem z borówek do mięs. 

Kotlety mielone z farszem z kaparów - przepis 

Składniki:

  • 500 g wieprzowo-wołowego mięsa mielonego (może być też inny rodzaj)
  • 1 słoiczek kaparów
  • 1 czerstwa bułka
  • 5 łyżek ciepłego mleka lub wody do namoczenia bułki
  • 1 łyżka masła w temp. pokojowej
  • 1 płaska łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka mąki do panierowania
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
  • 8 łyżek śmietanki kremówki

Dodatkowo: olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Zalejcie bułkę mlekiem lub wodą i namoczcie na ok. 10 minut.
  2. Po upływie tego czasu dodajcie rozmoczoną, lekko odciśniętą bułkę do mięsa, masło, majeranek oraz sól i pieprz. Wyróbcie wszystko dokładnie na puszystą masę.
  3. Nabierajcie po 1 porcji mięsa wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczcie i dodajcie do środka po 1-2 kapary (jeśli macie niewielkie, po 3). Resztę bardzo drobno posiekajcie i odłóżcie.
  4. Uformowane klopsiki obtoczcie w mące i smażcie na rozgrzanym oleju do miękkości. Gdy będą już rumiane, wymieszajcie śmietankę z posiekanymi kaparami i doprawcie świeżo mielonym pieprzem. Zalejcie klopsiki na patelni i podduście razem przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. 

Podawajcie z ziemniakami i sałatą w sosie winegret, ulubioną, łagodną w smaku surówką, np. z kapusty pekińskiej lub z fasolką szparagową z wody.