Tego typu sałatki z mięsną „wkładką” napełniają brzuch na długo. Są też bardzo smaczne i nadają się na prowiant w niedługą podróż. Aby zrobić jedną z nich, oprócz pieczonego mięsa potrzebujecie jeszcze tylko 2 głównych składników oraz sosu i przypraw. Jeśli zależy wam, by mięsna sałatka była jeszcze bardziej treściwa, dodajcie do środka ugotowany ryż, najlepiej brązowy. Sałatka obiadowa z kurczakiem będzie pysznym wysokobiałkowym daniem posiłek dla tych, którzy ciężko pracują - fizycznie lub dla przyjemności, na siłowni - po godzinach.
Sałatka obiadowa z kurczakiem - 1 danie, mnóstwo możliwości
Na pewno zdarza wam się czasami piec kurczaka - w całości lub w częściach. Po kolejnym pieczeniu odłóżcie część na bok i oddzielcie mięso od kości. Do takiej bazy wystarczy dodać 2 jajka na twardo, 1 drobno pokrojony ogórek kiszony dla przełamania smaku. Majonez (może być w wersji odtłuszczonej) zwiąże razem całość.
Do sałatki z kurczakiem najbardziej polecamy wcześniej upieczone skrzydełka. Wiele osób lubi je obgryźć, ale wszyscy robimy to głównie dla smaku. Jest na nich tak naprawdę niewiele mięsa. W sam raz jednak do sałatki - do przygotowania 1 porcji dla bardzo głodnej lub 2 porcji dla średnio głodnych osób.
Do sałatki możecie też użyć wcześniej ugotowanego kurczaka (np. z rosołu) - smak będzie delikatniejszy. Skrzydełka możecie zastąpić też pieczonym lub gotowanym schabem, karkówką, a nawet wędzoną makrelą lub wędzonym kurczakiem. Warto jednak przy okazji pieczenia kurczaka upiec skrzydełka z myślą właśnie o tym daniu.
Jak upiec skrzydełka do sałatki?
Skrzydełka przed pieczeniem umyjcie, dokładnie osuszcie, wytnijcie najcieńsze części i zamroźcie (np. na rosół). Resztę mięsa doprawcie od spodu tylko solą, a z wierzchu ulubionym zestawem przypraw, np. solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem granulowanym, ostrą i słodką mieloną papryką czy też mieszanką do gyrosa lub curry. Pieczcie je warstwą z przyprawami do góry w temp. 200 st. C w trybie góra-dół przez ok. 40 minut. Na 7-8 minut przed końcem czasu obróćcie je na 2. stronę, by dopiekły się od strony posypanej jedynie solą. W międzyczasie, gdy skrzydełka się pieką, ugotujecie i pokroicie jajka na twardo i ogórek kiszony.
3-składnikowa sałatka z pieczonym kurczakiem - przepis
Składniki:
- 3-4 upieczone lub ugotowane wcześniej skrzydełka
- 2 jajka na twardo
- 1 średni ogórek kiszony
- 2-3 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku
- po 1 sporej szczypcie oregano i majeranku
Dodatkowo: 2 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki do posypania sałatki.
Sposób przygotowania:
- Wystudźcie, a następnie obierzcie upieczone skrzydełka ze skóry* i z kości. Pokrójcie mięso na mniejsze kawałki.
- Posiekajcie jajka na twardo.
- Przełóżcie do miski mięso. Dodajcie do niego jajka i pokrójcie ogórek w niewielką kostkę. Dodajcie go do mięsa i jajek.
- Delikatnie wymieszajcie, dodając jednocześnie po łyżce majonezu. Dodajcie tyle, by konsystencja sałatki wam odpowiadała.
- Doprawcie do smaku solą, pieprzem i resztą przypraw. Wymieszajcie delikatnie i posypcie przed podaniem zieleniną.
*Skórki możecie drobniej pokroić i dodać do sałatki - będzie ona jednak bardziej kaloryczna.
Komentarze