Siostra Aniela Garecka ma już 84 lata, ale wciąż gotuje. Możecie ją znać z serii bardzo popularnych książek (szczególnie kolekcji przepisów na ciasta) lub z programu telewizyjnego Anielska Kuchnia. Jej „konikiem” są desery. Siostra ma ponad 60-letnie doświadczenie w kuchni i wie, jak przygotować puszyste, wilgotne, a jednocześnie chrupiące z zewnątrz racuchy. Ma na nie sekretny sposób - są to 2 składniki w cieście. Przynajmniej 1 z nich macie w swojej szafce lub lodówce.
Jak zrobić racuchy siostry Anieli?
Racuchy siostry Anieli biją na głowę każde inne. Są nieco lżejsze, a zarazem pulchniejsze, a to dzięki dodatkowi 1/2 szklanki kaszy manny. Kasza manna, która w cieście zastępuje mąkę, sprawia, że są dużo delikatniejsze. Placki po usmażeniu są idealnie puszyste, mięciutkie i wilgotne, prawie że piankowe.
Mąkę dodajemy również, ale na ostatnią chwilę przed smażeniem. Obtaczamy w niej uformowane placuszki i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Warstewka mąki na zewnątrz pomoże ściąć wierzch racuchów i zapobiegnie rozchodzeniu się ciasta racuchowego na patelni.
Zamiast dodawać maślankę, jogurt czy kefir, siostra smaży racuchy twarogowe. Do ciasta uciera półtłusty, tradycyjny twaróg z klinka. Racuchy siostry Anieli można więc śmiało nazwać serniczkami, tym bardziej, że w składnikach znajduje się również cukier waniliowy (który możecie podmienić na waniliową esencję lub kilka kropel aromatu). Jeśli chcecie, do ciasta na racuchy możecie dodać dodatkowo startą skórkę z wyparzonej cytryny lub pomarańczy - będą jeszcze bardziej sernikowe.
Racuchy twarogowe z kaszą manną siostry Anieli - przepis
Składniki:
- 1/2 szklanki surowej kaszy manny
- 300 g półtłustego twarogu z klinka
- 2 jajka
- 3-4 łyżeczki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub esencji waniliowej
- 3 łyżki mąki
Dodatkowo: olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Oddzielcie starannie żółtka od białek. Żółtka wlejcie do miski z twarogiem i utrzyjcie na jednolitą masę.
- Dodajcie do niej kaszę manną, cukier puder i waniliowy (lub esencję). Wymieszajcie starannie raz jeszcze, do połączenia składników.
- Ubijcie białka na sztywną pianę i wmieszajcie ją delikatnie po 1 łyżce do masy racuchowej - jakbyście robili masę na sernik.
- Uformujcie racuchy w dłoniach na niewielkie placki i obtoczcie każdy w cienkiej warstwie mąki.
- Smażcie placki na mocno rozgrzanym oleju, aż zarumienią się z obu stron.
Podawajcie, z czym lubicie: z cukrem pudrem, domowym dżemem, miodem lub owocami.
Komentarze