Najsłynniejszym greckim smarowidłem tego typu jest fava - pasta z łuskanego grochu z dodatkiem cebuli, czosnku, oliwy, soku z cytryny i tymianku. Grecy kochają też pastę z bobu, najlepiej młodego, z cebulą, oliwą, solą i pieprzem, ale to typowo letnie danie. Przez cały rok możecie za to zajadać się pastą z sera feta. Smarowidło samo w sobie jest bardzo aromatyczne i przepyszne, ale jeśli dodatkowo podkręcicie taką kanapkę ulubionymi dodatkami (choćby suszonymi, posiekanymi pomidorami lub zgrilowanymi oliwkami czy też pieczonym czosnkiem), powstanie śniadanie lub kolacja mistrzów.
Pasta z serem feta na kanapki i nie tylko
Pasta z sera feta daje spore możliwości podmiany różnych składników. Najlepiej zrobić ją z fety z dodatkiem twarogu i jogurtu greckiego. Zamiast tradycyjnego twarogu w kostce czy klinku, możecie użyć również serka z wiaderka. Wtedy jednak dodajcie mniej jogurtu - ok. 2 łyżki. Serek wiaderkowy jest już dość płynny. Jeśli nie macie akurat sera feta lub nie ma go w waszym sklepie, możecie wykorzystać podobny ser typu greckiego, sprzedawany zwykle w kartoniku.
Pasta najlepiej wyjdzie ubijana trzepaczką, ale możecie również wykorzystać blender i miksować ją pulsacyjnie Wtedy będzie bardziej płynna i warto przygotować ją dzień wcześniej - nieco zgęstnieje w lodówce. Pasta z serem feta na kanapki w blendowanej wersji sprawdzi się również jako dip do warzyw - surowych lub pieczonych. W podobny sposób możecie przygotować również pastę z twarogu wędzonego z dodatkami, np. z wędzoną makrelą lub łososiem i koperkiem. Będzie ekstremalnie puszysta i kremowa.
Ubijana pasta z sera feta - przepis
Składniki:
- 200 g sera feta
- 100 g półtłustego twarogu
- 5 łyżek jogurtu greckiego
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka koperku świeżego
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki płatków chili (można pominąć, jeśli nie przepadacie za pikantnymi pastami lub zmniejszyć ilość)
- skórka z połowy cytryny lub limonki
- 1 łyżka czerwonego octu winnego lub jabłkowego (można zastąpić 1 łyżką soku z cytryny czy limonki)
- świeżo zmielony pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Przełóżcie twaróg i fetę do dużej miski. Rozgniećcie widelcem, dodajcie 2 łyżki oliwy i jogurt. Ubijcie trzepaczką, ile sił w rękach.
- Do puszystej pasty dodajcie koperek, resztę oliwy, starty czosnek, pieprz, posiekaną skórkę z limonki i ocet. Wymieszajcie dokładnie.
- Przed podaniem schłodźcie w lodówce - smaki pasty się przegryzą.
Co można dodać do pasty?
Jakie dodatki będą pasować do smarowidła? Pasta z sera feta jest pyszna sama w sobie, ale kanapkę z jej dodatkiem możecie też przybrać np.:
- przesmażonymi, karmelizowanymi pomidorkami w miodowej glazurze z tymiankiem
- przesmażonymi pieczarkami
- plastrami awokado
- konfiturą z czerwonej cebuli
- pieczoną papryką
- panierowanymi, smażonymi sardynkami
- plastrami bakłażana - marynowanymi i przesmażonymi na oliwie
Pasować będzie tutaj również jajko w koszulce.
Komentarze