Najsłynniejszym greckim smarowidłem tego typu jest fava - pasta z łuskanego grochu z dodatkiem cebuli, czosnku, oliwy, soku z cytryny i tymianku. Grecy kochają też pastę z bobu, najlepiej młodego, z cebulą, oliwą, solą i pieprzem, ale to typowo letnie danie. Przez cały rok możecie za to zajadać się pastą z sera feta. Smarowidło samo w sobie jest bardzo aromatyczne i przepyszne, ale jeśli dodatkowo podkręcicie taką kanapkę ulubionymi dodatkami (choćby suszonymi, posiekanymi pomidorami lub zgrilowanymi oliwkami czy też pieczonym czosnkiem), powstanie śniadanie lub kolacja mistrzów. 

Pasta z serem feta na kanapki i nie tylko

Pasta z sera feta daje spore możliwości podmiany różnych składników. Najlepiej zrobić ją z fety z dodatkiem twarogu i jogurtu greckiego. Zamiast tradycyjnego twarogu w kostce czy klinku, możecie użyć również serka z wiaderka. Wtedy jednak dodajcie mniej jogurtu - ok. 2 łyżki. Serek wiaderkowy jest już dość płynny. Jeśli nie macie akurat sera feta lub nie ma go w waszym sklepie, możecie wykorzystać podobny ser typu greckiego, sprzedawany zwykle w kartoniku. 

Pasta najlepiej wyjdzie ubijana trzepaczką, ale możecie również wykorzystać blender i miksować ją pulsacyjnie Wtedy będzie bardziej płynna i warto przygotować ją dzień wcześniej - nieco zgęstnieje w lodówce. Pasta z serem feta na kanapki w blendowanej wersji sprawdzi się również jako dip do warzyw - surowych lub pieczonych. W podobny sposób możecie przygotować również pastę z twarogu wędzonego z dodatkami, np. z wędzoną makrelą lub łososiem i koperkiem. Będzie ekstremalnie puszysta i kremowa. 

Ubijana pasta z sera feta - przepis

Składniki:

  • 200 g sera feta
  • 100 g półtłustego twarogu 
  • 5 łyżek jogurtu greckiego
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka koperku świeżego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki płatków chili (można pominąć, jeśli nie przepadacie za pikantnymi pastami lub zmniejszyć ilość)
  • skórka z połowy cytryny lub limonki
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego lub jabłkowego (można zastąpić 1 łyżką soku z cytryny czy limonki)
  • świeżo zmielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania: 

  1. Przełóżcie twaróg i fetę do dużej miski. Rozgniećcie widelcem, dodajcie 2 łyżki oliwy i jogurt. Ubijcie trzepaczką, ile sił w rękach. 
  2. Do puszystej pasty dodajcie koperek, resztę oliwy, starty czosnek, pieprz, posiekaną skórkę z limonki i ocet. Wymieszajcie dokładnie. 
  3. Przed podaniem schłodźcie w lodówce - smaki pasty się przegryzą.

Co można dodać do pasty?

Jakie dodatki będą pasować do smarowidła? Pasta z sera feta jest pyszna sama w sobie, ale kanapkę z jej dodatkiem możecie też przybrać np.:

  • przesmażonymi, karmelizowanymi pomidorkami w miodowej glazurze z tymiankiem
  • przesmażonymi pieczarkami
  • plastrami awokado
  • konfiturą z czerwonej cebuli
  • pieczoną papryką
  • panierowanymi, smażonymi sardynkami
  • plastrami bakłażana - marynowanymi i przesmażonymi na oliwie

Pasować będzie tutaj również jajko w koszulce.