Zdarza się, że w lodówce stoi i czeka na mnie miska pełna mięsa i warzyw z wczorajszego dnia. Mięso można oczywiście np. oskubać i podgrzać kolejnego dnia do makaronu z sosem, a warzywa wykorzystać np. do galarety, ale to zdecydowanie nie koniec możliwości. Istnieją mniej pracochłonne i ekonomiczne. Znam przepis, który nie będzie wymagał od was specjalnych zakupów kolejnego dnia.
Sprytne sposoby na wczorajsze mięso i warzywa
Z mięsa z wczorajszego obiadu, szczególnie po rosole, można zrobić wiele. Możecie je zmielić na pastę do kanapek, ugotować potrawkę z marchewką i groszkiem w starym stylu (z kremowym sosem), zmiksować na farsz do pierogów czy zrobić z niego i z pozostałej, wygotowanej włoszczyzny pasztet.
Wyjątkowo wdzięcznym i szybkim sposobem na przerobienie takich pozostałości są placki. Zmielonym, doprawionym mięsem i warzywami możecie nadziać np. placki ziemniaczane. Wtedy farsz nakładamy na 1 spodni placek i nakrywamy 2 porcją ciasta na rozgrzanej patelni. Jeszcze prostsze, wygodniejsze i szybsze są racuchy.
Jak zrobić „porosołowe” racuchy z odzysku?
Gładkie ciasto mieszamy już razem z posiekanymi składnikami i wykładamy na rozgrzany tłuszcz. Bardzo lubię to danie, bo nie brudzę sobie przy tym rąk i mnóstwa naczyń. Dodatkowo, za każdym razem podaję je z nieco innym sosem i doprawiam ciasto inaczej. Dzięki temu nie ma szans, by takie danie szybko znudziło się domownikom.
Mięsne racuchy wyglądają przy tym jak kotlety schabowe - można się pomylić. Smakują jednak równie dobrze. Zamiast udek w przepisie możecie wykorzystać również inne części gotowanego kurczaka po rosole.
Racuchy z wczorajszego obiadu - przepis
Składniki:
- 2 udka z rosołu
- włoszczyzna z rosołu
- 1 cebula
- 2 jajka
- 3 łyżki śmietany 18%
- 3-4 łyżki mąki
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo: olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Oddzielcie mięso z gotowanego kurczaka i drobno posiekajcie. Pokrójcie włoszczyznę z rosołu w kostkę wraz z surową cebulą.
- W misce wymieszajcie na gładką masę jajka, śmietanę, mąkę oraz sól i pieprz. Dodajcie mięso i warzywa, ponownie dokładnie wymieszajcie.
- Na patelni rozgrzejcie olej. Kładźcie racuchy wielkości takiej, jak lubicie, na rozgrzany tłuszcz (mniejsze będą się krócej smażyć).
- Smażcie z obu stron na złoty kolor.
Podawajcie z ulubionymi surówkami lub sosem (będą pyszne z odświeżającą mizerią lub tzatzikami).
Komentarze