Najpierw planowanie, później gotowanie

Obficie zastawiony stół to wizytówka świąt, jednak pamiętajmy o zachowaniu umiaru, nie tylko podczas jedzenia, ale także podczas gotowania. Aby uniknąć marnowania świątecznego jedzenia, powinniśmy zacząć myśleć o tym już na etapie jego przygotowywania. Po pierwsze, świąteczne potrawy gotujmy w rozsądnych ilościach, które zdołamy zjeść. Nie dajmy się ponieść przedświątecznej gorączce zakupów i zaplanujmy wcześniej nasze kuchenne prace.

Dobrym pomysłem jest spisanie wcześniej listy zakupów, uwzględniającej wszystkie składniki, jakich będziemy potrzebować do gotowania tradycyjnych dań. Dzięki temu, udając się do sklepu, trzymamy się ściśle rozpiski i nie wrzucamy do koszyka nadmiaru produktów. Postarajmy się też przeliczyć wcześniej naszych gości i zaplanować odpowiednią ilość porcji. Dobrze wiemy, że każda gospodyni lubi mieć suto zastawiony stół, ale postarajmy się unikać nadmiaru jedzenia, które ma się potem zmarnować. Gotujmy z głową, tak, aby nasi goście wyszli najedzeni, a resztki potraw nie zalegały nam w lodówce. 

Sprytnie gotujesz - mniej marnujesz

Kolejny krok, przeciw marnowaniu jedzenia, to odpowiedni sposób obróbki, dzięki któremu żywność zostanie lepiej zakonserwowana. Jednym ze sposobów na rozsądne gotowanie jest wykorzystanie systemu próżniowego. Przechowywanie próżniowe, najprościej mówiąc, oznacza usunięcie powietrza z pojemnika czy woreczka próżniowego. Brak tlenu ogranicza rozwój bakterii i grzybów, co przekłada się na dłuższy termin przydatności do spożycia.

Technologia próżniowa od lat jest szeroko stosowana w przemyśle spożywczym, aby wydłużyć czas przechowywania żywności i jej świeżości bez dodatkowych konserwantów. Teraz możemy cieszyć się nią w domu, dzięki blenderom marki Bosch z systemem próżniowego przechowywania. Wystarczy jedno kliknięcie, aby blender ręczny ErgoMixx lub kielichowy VitaMaxx marki Bosch typu „2 w 1” zamienił się w wydajne urządzenie odsysające powietrze.


 Aby szczelnie zabezpieczyć żywność należy włożyć ją do specjalnego woreczka czy pojemnika, podłączyć odpowiednią końcówkę próżniową i odessać powietrze za naciśnięciem jednego przycisku. Z systemem próżniowym marki Bosch żywność zachowa świeżość nawet dwukrotnie dłużej. Co więcej, podczas próżniowego zamykania, wszelkie marynaty i przyprawy znacznie lepiej wnikają w jedzenie, dzięki czemu zachowuje ono naturalną wilgoć i wartości odżywcze. Systemy próżniowe marki Bosch to także nowe możliwości kulinarne, takie jak gotowanie sous vide czy szybsze marynowanie. Wszystkie te funkcje sprawdzą się idealnie podczas przygotowywania świątecznych potraw. Jeżeli masz już blender z linii ErgoMixx marki Bosch to mamy wspaniałą widomość – możesz zakupić także sam system próżniowy bez konieczności kupowania nowego blendera. Dowiedz się więcej na www.bosch-home.pl/systemy-prozniowe

Święta, święta i po świętach...

Rodzinna uczta jest nieodłącznie wpisana w naszą tradycję, ale co zrobić, kiedy bożonarodzeniowy czas dobiegnie końca, a lodówka wciąż pęka w szwach od rozmaitych przysmaków? Świąteczne dania niestety nie mają zbyt długiej przydatności do spożycia. Nie należy więc zwlekać i od razu po biesiadowaniu rozplanować, co z nimi zrobić. W przeciwnym razie może okazać się, że w lodówce zalegają nam całe stosy potraw o wątpliwej świeżości. Jak najlepiej spożytkować resztki ze świątecznego stołu? Oto kilka prostych pomysłów na to, aby nie marnować jedzenia. 

Smaczny podarunek

Najprostszym sposobem na pozbycie się nadmiaru jedzenia jest obdarowanie nim naszych gości. Porcja pierogów, bigosu czy kawałek ciasta to mały gest, który ucieszy bliskich, a nam zaoszczędzi miejsca w lodówce. Jeśli jednak zapasy jedzenia wciąż zalegają nam w domach i nie jesteśmy w stanie ich przejeść w rodzinnym gronie, możemy wykorzystać je w szczytnym celu. W całej Polsce istnieje wiele banków żywności oraz rozmaitych jadłodajni, które przyjmują jedzenie, a następnie rozdają je potrzebującym. Świąteczne przysmaki z pewnością ucieszą kogoś w trudnej sytuacji życiowej. Dzielenie się jest więc najlepszym pomysłem na nadwyżki jedzenia. Nie tylko zapobiega ono marnowaniu, ale i jest okazją do zrobienia dobrego uczynku. Podzielcie się więc zapasami z lodówki i sprawcie komuś przyjemność.

Odpowiednie mrożenie ma znaczenie

Jak mrozić świąteczne resztki? Przede wszystkim musimy pamiętać, że nie każdy produkt dobrze znosi ten sposób konserwacji. Mrozić nie powinniśmy produktów z dodatkiem śmietany czy majonezu, a więc tradycyjna sałatka jarzynowa czy śledzie w śmietanie, nie nadadzą się do zamrożenia. Co możemy bez obaw zamrozić? Doskonale sprawdzą się do tego wszelkie wędliny i mięsne pieczenie, pasztety, pierogi, uszka czy bigos. Jeśli chodzi o wypieki, mrożenie nie sprzyja ciastom z kremami oraz galaretką, gdyż po rozmrożeniu tracą one swoją konsystencję. Z powodzeniem możemy zamrozić za to wszelkiego rodzaju ciasta drożdżowe czy sernik. Podczas przygotowywania produktów do zamrożenia, warto podpisać ja, aby ułatwić późniejszą ich identyfikację. Większość świątecznych smakołyków możemy mrozić maksymalnie do 6 miesięcy. 

Pakowanie, które ograniczy marnowanie

Zanim jednak zamrozimy jedzenie, musimy je odpowiednio zapakować. W czym przechowywać żywność, aby jak najdłużej wytrzymała w lodówce czy zamrażarce? Z pomocą ponownie przychodzą nam systemy próżniowe marki Bosch z linii ErgoMixx i VitaMaxx. Dzięki nim będziemy mogli cieszyć się przydatnością świątecznych dań nawet dwa razy dłużej. Co więcej, pakowana próżniowo żywność, zajmie znacznie mniej miejsca w lodówce, zamrażarce czy spiżarni, dlatego bez problemu pomieścimy wszystkie resztki ze świątecznego stołu. Wśród szerokiej oferty akcesoriów do przechowywania znajdziemyznajdziemy woreczki strunowe wielokrotnego użytku, pojemniki a nawet poręczny bidon ToGo. Wszystkie akcesoria są wykonane z bezpiecznych materiałów nie zawierających bisfenoli (BPA free). Kompatybilne zawory uszczelniające pasują do pompy próżniowej blenderów ręcznych, jak i kielichowych. Nie pozostaje więc nic innego jak szczelnie pakować i nie marnować. Dowiedz się więcej na www.bosch-home.pl/systemy-prozniowe i wypróbuj systemy próżniowe w swojej kuchni.

Zacznij świąteczne przygotowania, stosując się do tych kilku prostych zasad, a z pewnością unikniesz marnowania jedzenia. Rozplanuj zakupy i posiłki, a następnie ugotuj je przy pomocy sprytnych rozwiązań. A po obfitej świątecznej uczcie, podziel się resztkami lub zachowaj je na później. Smacznego świętowania bez marnowania!