Lista zakupów lub – jak powiedziałaby niejedna babcia – sprawunków, to baza do tego, aby bez błądzenia między półkami, zaopatrzyć się w odpowiednie, niezbędne składniki do wigilijnych i bożonarodzeniowych potraw. Odpowiedni plan na gotowanie zaczynamy właśnie od zgłębienia tematów produktów do spiżarni i lodówki. Przyda się do tego katalog z ofertą świąteczną w sklepach sieci Netto. W ten sposób możemy zapoznać się z dedykowaną ofertą produktów. Apetyczne zdjęcia, pogrupowane produkty i propozycje podania z pewnością zainspirują nas do wybrania najsmaczniejszych przystawek, eleganckich desek serów, bożonarodzeniowych obiadów i na koniec – ale nie mniej ważnych – świątecznych wypieków. Przejdźmy więc do konkretów.

Świąteczny starter – propozycje na pyszne przystawki

Zimne przystawki na świąteczny stół to zapowiedź pozostałych pyszności. W wigilijny wieczór mogą znaleźć się w nich przede wszystkim propozycje z rybami. Koreczki śledziowe lub tatar z wędzonego łososia to dania, które podane ze świeżym pieczywem będą łatwe do przygotowania, a jednocześnie będą nietuzinkowym wstępem do kolacji. Łosoś Premieur z oferty sklepów Netto skropiony sokiem z cytryny lub – co zdecydowanie warto wypróbować – sokiem z limonki z linii Premieur – zachwyci delikatną teksturą i pysznym, orzeźwiającym smakiem. Obowiązkowo powinien być tuż przed konsumpcją oprószony pieprzem i solą himalajską (w ofercie Premieur znajdziemy ten rodzaj soli w praktycznym opakowaniu z młynkiem), a następnie zaserwowany z gałązkami świeżego koperku.

Z kolei na kolejne świąteczne dni, pomiędzy sałatką jarzynową a odgrzewanymi pierogami, na kolację możemy przygotować ekspresową deskę serów w towarzystwie wędlin i warzyw. W linii Premieur dostępne są trzy wysokiej jakości sery – doskonałe do skomponowania deski. Gouda, Grana Padano i Cheddar to trio idealne. Podane z domowymi paluchami typu grissini, odrobiną miodu, bakaliami, winogronami będą nieoczywistą, ciekawą formą pyszności do przegryzania, kiedy w tle lecą świąteczne hity lub seriale. Warto uzupełnić deskę lub półmiski zimnej płyty o nadziewane serem papryki – w linii Premieur to gotowe propozycje, które kuszą lekką pikantnością. Jeśli wśród domowników lub gości nie ma wegetarian – dodajemy też plastry dobrej jakości szynki hiszpańskiej- tu sprawdzi się szynka Jamón Serrano Premieur. W duecie z serem lub winogronami będzie dopełnieniem propozycji z deski serów. To tylko kilka z opcji, ale na listę zakupów zdecydowanie warto wpisać powyższe produkty do przystawek na zimno. Przydadzą się też w przerwie świąteczno-sylwestrowej, ponieważ pasują także na spotkania przy stole ze znajomymi.

Bożonarodzeniowy obiad – pyszności dla rodziny

O ile składniki na pierwsze i główne wigilijne danie wymienić można bez dłuższego zastanowienia – to buraki i zakwas buraczany na barszcz, kapusta i suszone grzyby do pierogów oraz karp. O tyle główne produkty do podania na bożonarodzeniowy obiad nierzadko wymagają chwili na przemyślenie. Najczęściej w świąteczne dni na naszych stołach goszczą pieczone mięsa – w ten wyjątkowy czas sięgamy po rodzaje mięs, których nie podajemy na co dzień. W świątecznej ofercie sklepów sieci Netto dostępne są dwa jakościowe, warte uwagi produkty.

Pierwszy z nich to tuszka z królika. Mięso królika możemy wykorzystać oczywiście na pasztet – w świąteczne dni podawany jest na ciepło lub na zimno z dodatkiem sosów. Szczególnie żurawina i chrzan doskonale podkreślą jego walory smakowe. Jeśli mówimy jednak o rodzinnym posiłku, rozważmy doskonałego królika w prostym, śmietanowym sosie. To propozycja posiłku dobra zarówno dla młodszych członków rodziny, jak i seniorów. Mięso królika jest bowiem delikatne, kruche i zdrowe. W ramach dodatków sprawdzi się ulubiona surówka. 

Jeśli wolimy propozycję z drobiu, oprócz klasyków takich jak kurczak, kaczka czy indyk, możemy iść o krok dalej i zaopatrzyć się w trakcie zakupów w Netto w…. perliczkę. Ten mniejszy rodzaj ptactwa daje duże pole do popisu w kuchni. Możemy ją nafaszerować jabłkami lub połączeniem pora i selera – niedocenianych zimowych warzyw. Do pieczenia przyda się praktyczny garnek rzymski – zamknie pełnię aromatu i smaków w mięsie, a soki wypływające z pieczonych dodatków uzupełnią serwowane, gotowe danie. 

Świąteczne wypieki – pełne bakalii i orzechów

To, co kojarzy nam się ze słodką stroną świąt Bożego Narodzenia to przede wszystkim słodkie bakalie i różnego rodzaju orzechy. Sięgamy najczęściej po rodzynki do sernika, daktyle do keksa czy skórkę pomarańczową do dekoracji makowca. Niemniej ważne są orzechy – przykładowo orzechy włoskie z jednej strony pięknie wyglądają jako świąteczne dekoracja na patera, ale przede wszystkim urozmaicają masę makową do gwiazdy drożdżowej. Ich w trakcie zakupów świątecznych nie może zabraknąć na liście, a orzechy w łupinach bez obaw możemy kupować na wagę. 

Wybierając bakalie, sprawdzajmy ich skład - najlepiej wybierać niesiarkowane produkty. Daktyle z linii Premieur urozmaicą nie tylko ciasto z keksówki, ale też mogą przydać się do wegańskiego słonego karmelu. Taki dodatek świetnie podkreśli smak bezy pavlovej czy bożonarodzeniowej baby włoskiej. Zwieńczeniem słodkich wypieków może być też czekolada – bo przecież sernik czy rolada makowa zamiast oprószone cukrem pudrem lub polane lukrem, mogą być udekorowane polewą czekoladową. Tę możemy prosto zrobić na bazie śmietanki 36% i gorzkiej czekolady o zawartości 60% kakao z linii Premieur – dostępnej w sklepach Netto. Będzie tradycyjnie, słodko, po prostu idealnie.

Pamiętajmy również o napojach na świąteczny stół. Wigilia nie może obyć się bez kompotu z suszu. A ten najlepiej przygotować na bazie kilku rodzajów suszonych owoców. Wyczuwalna woń wędzonej śliwki, pachnące suszone jabłka i gruszki, a także morele porcjowane na tackach to wygodny sposób na to, aby ugotować mniejszą lub większą porcję wigilijnego napitku. Polecamy oczywiście uzupełnić podwieczorek – świeżo mielona kawa ziarnista Premieur będzie smakowitą „kropką nad i” w trakcie spotkań przy świątecznym stole. 

Powyższe inspiracje na świąteczne menu w oparciu o prostą, ale wyselekcjonowaną listę produktów, to plan na rodzinne przygotowania posiłków z bliskimi. Cieszmy się zarówno smakiem dań, ale przede wszystkim doceńmy i celebrujmy wspólne chwile. Symbolicznie z pustym nakryciem na stole, zadbajmy o piękne, pyszne, zdrowie Święta.

Artykuł powstał we współpracy z marką Netto.