Domowa zapiekanka to tani i łatwy pomysł na posiłek dla całej rodziny, który warto przygotować od razu na kilka dni! Ta potrawa idealnie wpisuje się w filozofię zero waste, czyli oszczędnego kupowania i gotowania, a także niemarnowania jedzenia. Zapiekankę możemy przygotować raz w większej porcji, aby mieć kilka obiadów na zapas. Warto też zamrozić ją, aby mieć awaryjną opcję na czarną godzinę, gdy nie będziemy mieli czasu na gotowanie. 

Jak zrobić zapiekankę?

Początkiem każdej zapiekanki jest dowolne źródło węglowodanów. Ziemniaki, kasza, ryż czy makaron to produkty, które zawsze są w naszych domach i często mamy ich spory zapas. Otwierając nasze kuchenne szafki, zwykle znajdziemy tam te składniki, a zapiekanka jest najpyszniejszym sposobem na ich wykorzystanie!

Zapiekanka ziemniaczana

Pierwszą propozycją dania w duchu zero waste jest oczywiście prosta zapiekanka ziemniaczana. To danie na każdą kieszeń, które przygotujemy tylko z kilku prostych składników. Gotowane, pieczone czy grillowane ziemniaki wystarczy pokroić w plasterki i ułożyć warstwowo w naczyniu do zapiekania. Każdy z ziemniaczanych poziomów przekładamy ulubionym nadzieniem, a na końcu wszystko zalewamy sosem i gotowe! 

Zapiekanka z ryżu lub kaszy

Kolejny pyszny wariant to zapiekanka ryżowa, która będzie idealna, gdy z obiadu zostaje nam ryż biały, jaśminowy, czy nawet dziki. Jeśli chodzi o kasze, najlepsze zapiekanki wyczarujemy z jaglanej i gryczanej, jednak wszystkie inne typy też się sprawdzą. 

Zapiekanka makaronowa

Makaron to baza do wielu dań na słodko i słono, a zapiekanka jest najprostszym z nich! Każdy gatunek możemy zamienić w pyszną zapiekankę makaronową, choć najlepiej sprawdzą się tu kolanka, penne i świderki. Nie sposób też nie wspomnieć o makaronie w płatach, gdyż bez wątpienia najbardziej znaną i lubianą zapiekanką makaronową jest włoska lazania! 

Ile piec zapiekanki w piekarniku? 

Ten przepis nie wymaga dużo czasu ani pracy. Ugotowanie ryżu czy kaszy i pokrojenie składników nie zajmie więcej niż 10 minut, a pieczenie kolejne 15-20. W ten sposób w mniej niż pół godziny przygotujemy przepyszny obiad na kilka dni. Wszystkie przepisy na zapiekanki nie wymagają też użycia żadnych specjalnych akcesoriów. Do ich przygotowania wystarczy tylko żaroodporne naczynie. Może być to szklana, żeliwna lub kamionkowa forma, ważne, aby była wytrzymała i solidna. 

Dobrym wyborem będą formy do zapiekania marki Fissler, odporne na wysokie temperatury i nadające się do użycia zarówno w mikrofalówce, jak i piekarniku. Wykonane z matowego szkliwa formy są świetnie wyprofilowane i łatwe w przenoszeniu, dzięki poręcznemu uchwytowi 360°, który pozwala na chwycenie naczynia z każdej strony. Upieczemy w nich każdą zapiekankę, a po smacznym posiłku, z łatwością umyjemy je w zmywarce. 



Tylko teraz, te solidne naczynia zajdziemy w sklepach Netto i to w wyjątkowej promocji! Sieć Netto wraz z marką Fissler zaprasza do udziału w specjalnej akcji. Wystarczy, że zbierzecie 10 naklejek, a uzyskacie aż do 50% rabatu na naczynia do pieczenia marki Fissler. Za jeden komplet znaczków można kupić aż dwa produkty! Akcja zbierania naklejek trwa od 20 września do 31 grudnia 2021.

Wszystkie szczegóły akcji znajdziecie na https://netto.pl/rabaty-za-naklejki-naczynia-fissler/.

Dodatki do zapiekanki

Do wybranej węglowodanowej bazy dodajemy ulubione warzywa. Mogą one być świeże, podsmażane lub ugotowane. Zwykle wybieramy cebulę, czosnek i pieczarki. Warto jednak wykorzystać też brokuły, kukurydzę, paprykę, marchew, kalafiora, cukinię czy szpinak. Kolejnym składnikiem mogą być mięsa i wędliny. Fantastycznie sprawdzi się tu też mięso mielone lub pierś kurczaka. 

Jaki ser do zapiekanek?

Następny składnik, którym warto wzbogacić zapiekankę, to oczywiście ser. Sprawdzą się tutaj zarówno gouda, cheddar, czy parmezan, jak i sery pleśniowe, mozzarella i feta. Niezależnie od tego, jaki ser do zapiekanek wybieracie, warto go wcześniej rozdrobnić, aby łatwiej się roztopił. Jeśli używamy twardych serów, należy zetrzeć je wcześniej na tarce, natomiast miękkie sery najlepiej pokroić w drobną kostkę lub cienkie plasterki.

Jak zrobić sos do zapiekanki?

Ostatnim elementem, niezbędnym do przygotowania pysznej zapiekanki jest sos. Najprostszy sposób na to jak zrobić sos do zapiekanki makaronowej, ziemniaczanej lub ryżowej, to połączenie jajka, śmietany i przypraw. Inne pyszne warianty, warte polecenia, to sos serowy oraz beszamel.

Teraz, gdy wiecie już jak zrobić zapiekankę i jak ja upiec, opróżnijcie swoje lodówki i bierzcie się za komponowanie własnych przepisów. Wypróbujcie różnorodne połączenia składników i znajdzie swój ulubiony. Życzymy smacznych kulinarnych eksperymentów!

Artykuł powstał we współpracy z marką Netto.