Gęś w jabłkach z kluskami śląskimi

To klasyk, który pięknie zaprezentuje się na świątecznym stole, a do tego będzie doskonale smakował w towarzystwie klusek śląskich i ciemnego sosu (np. grzybowego). 

Składniki:

  • 1 młoda gęś Kraina Kraka
  • 1,5 kg twardych słodkich jabłek
  • 2 cebule
  • 2 łyżki majeranku
  • 5 - 6 ząbków czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Gęś rozmrozić, umyć i osuszyć. Z wierzchu natrzeć solą, a od środka solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Odstawić na 2 godziny do lodówki. Cebule pokroić w piórka, jabłka umyć, odrzucić gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki. Jabłkami i cebulą napełnić gęś. Zaszyć otwór, związać skrzydła lub przymocować do korpusu metalowymi szpikulcami do mięsa. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec przez godzinę. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze około 2 godziny (gęś piecze się wg zasady – 1 kg = 1 h pieczenia). Co kwadrans gęś należy podlać wytopionym tłuszczem. Pod koniec pieczenia do brytfanny można dołożyć kilka pokrojonych jabłek i na koniec wykorzystać je do zagęszczenia powstałego przy pieczeniu sosu. Nadmiar wytopionego tłuszczu należy odlać do innych celów kulinarnych. Podawać z sosem i kluskami śląskimi.

Zrazy a’la gęś

Jeśli szukasz pomysłu na doskonały obiad wielkanocny, to ten z pewnością się sprawdzi. Zrazy to popularne, smaczne i proste w wykonaniu danie. Możesz przygotować je dzień wcześniej. 

Składniki:

  • Pierś z gęsi Kraina Kraka
    2 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 3 kiszone ogórki
  • 3 kromki razowego chleba
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 3 suszone grzyby
  • 3/4 szklanki bulionu drobiowego
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki ostrej musztardy
  • przyprawy (sól, pieprz, majeranek, liść laurowy)

Sposób przygotowania:

Pierś z gęsi rozmrozić. Ostrym nożem zdjąć skórkę i wytopić z niej tłuszcz - zostanie wykorzystany do smażenia zrazów. Delikatnie odciąć mięso od kości. Dwa powstałe w ten sposób filety przekroić równo wzdłuż, tak aby uzyskać 4 kawałki mięsa. Następnie rozbić je na cienkie płaty o grubości ok. 1 cm. Każdy płat osolić, posypać pieprzem i posmarować musztardą. Jedną cebulę, paprykę, ogórki, chleb razowy i boczek pociąć w cienkie słupki i ułożyć po jednym na każdym kawałku mięsa. Plastry mięsa dość ciasno zwinąć, zakładając brzegi do środka. Spiąć wykałaczkami lub obwiązać sparzoną nicią. Tak przygotowane zrazy oprószyć mąką i majerankiem, po czym obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron. Pozostałą cebulę pokroić w talarki, zeszklić i przełożyć do zrazów, dodać grzyby, liść laurowy, majeranek i zalać bulionem, dusić pod przykryciem ok. 40 minut. Przed końcem gotowania do bulionu dodać pokruszoną kromkę chleba, by zagęścić sos.

Pierś z gęsi w sosie kurkowym

Delikatny smak gęsi i aksamitny sos kurkowy to połączenie idealne. To danie sprawdzi się zarówno podczas wielkanocnego śniadania, jak i na uroczysty rodzinny obiad. 

Składniki:

  • 2 mrożone piersi z gęsi Kraina Kraka
  • 3 łyżki majeranku
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju do marynaty
  • sól, pieprz

Sos kurkowy:

  • 250 g kurek (świeże lub mrożone)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4-5 łyżek śmietany 18%
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Piersi z gęsi rozmrozić, umyć i osuszyć. Natrzeć marynatą: w oleju rozprowadzić majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Tak przyprawione piersi włożyć do lodówki na całą noc. Podsmażyć na patelni, po czym przełożyć do brytfanny i piec w temperaturze 180˚C przez ok. 45 minut. Aby zapobiec wysuszeniu, mięso należy co jakiś czas podlać wytopionym tłuszczem. Pierś z gęsi podawać z ulubionym sosem, kopytkami lub kluskami śląskimi. Sos kurkowy: kurki umyć i osuszyć (jeśli mrożone zalać wrzącą wodą i po kilku minutach odcedzić – w ten sposób pozbędą się goryczki). Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Dodać pokrojone kurki, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem. Po krótkim obsmażeniu dodać śmietanę i dusić kilka minut.

Idealne danie wielkanocne? Pamiętaj o tych zasadach!

1. Liczy się produkt

Odpowiednie składniki mają decydujący wpływ na smak potraw. Postaraj się więc wybierać produkty świeże, od sprawdzonych dostawców, ze zrównoważonych hodowli.

Polacy chętnie decydują się na wielkanocne potrawy z gęsiny. I nie ma co się dziwić, bo mięso z gęsi to doskonały smak, ale również cenne wartości odżywcze. Cechuje je wysoka zawartość białka, składników mineralnych oraz witamin A, C i z grupy B. 

Jak wybrać najlepszą gęsinę do potraw? 

  • Szukaj sprawdzonych producentów drobiu, którzy zapewniają wysokie standardy chowu i żywienia zwierząt. Sprawdź ofertę marki Kraina Kraka (Cedrob S.A.)
  • Gęsi z oferty Cedrob żywione są jedynie zielonkami oraz owsem. Mięso wyróżnia się doskonałym smakiem oraz walorami zdrowotnymi.
  • Kraina Kraka umożliwia kontrolę jakości i pochodzenia na każdym etapie hodowli, produkcji i sprzedaży.

2. Dobry przepis to podstawa

Najlepsze i bezkonkurencyjne są te od mamy lub babci. Tradycyjne smaki to w końcu element polskiej tradycji. Możesz je lekko zmodyfikować, dodając im nowoczesnego twista. 

3. Sposób podania

To prawda, że najpierw jemy oczami. Postaraj się, by wielkanocny stół, dekoracje, zastawa i forma przygotowanych posiłków były spójne i estetyczne. Nie zapomnij o tulipanach, bukszpanie, pisankach i baziach. 

4. Baw się kuchnią

Gotowanie nie lubi przymusu. Nie lubi też złych emocji i zdenerwowania. Jeśli zabierasz się za stworzenie wielkanocnych dań, to włóż w to serce. Twoi najbliżsi poczują to na talerzu. Pozytywne nastawienie, odrobina wiosennego szaleństwa i dobra energia to podstawa każdej kuchni - nie ważne, czy jesteś szefem restauracji czy swojej domowej kuchni.

 

Który przepis na danie z gęsiny wybierasz?