Karczek duszony w herbacie

Słodko-cierpki smak herbaty nadaje mięsu niepowtarzalny charakter i piękny, ciemnobrązowy odcień.  Mięciutkie mięso nadziane czosnkiem z sosem z herbaty, wytrawnego wina, słodkich jabłek i cebuli…

Składniki i przygotowanie:

  • 500 g karczku wieprzowego
  • 0,5 litra gorącego bulionu warzywnego
  • szklanka wytrawnego wina
  • 2 słodkie jabłka
  • 1 duża cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • papryka słodka
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki oleju

Do gorącego rosołu wrzucić torebki z herbatą. Zaparzać pod przykryciem ok. 8 minut.
Ząbki czosnku przekroić na pół. Następnie naciąć niewielkie otwory w mięsie i nafaszerować je czosnkiem. Mięso natrzeć solą i pieprzem z każdej strony i obsypać słodką papryką. Mięso podsmażyć na złotobrązowy kolor z każdej strony, po czym podlać odrobiną herbaty. Mięso dusić w herbacie pod przykryciem przez ok. 1,5 godziny odwracając je i podlewając co jakiś czas naparem, by karczek się nie przypalił.
Jabłka i cebulę obrać. Owoce pokroić w grubą kostkę, cebulę w piórka.
Do herbacianego sosu dolać szklankę wina i włożyć jabłka i cebulę. Całość dusić jeszcze 10 minut.
Mięso pokroić w plastry, podawać z sosem, jabłkami i cebulą.

Marmurowe jaja (samuraja) 

Jajka ugotowane na twardo, które swój wyjątkowy wygląd zawdzięczają czarnej herbacie i mieszance korzennych przypraw. Delikatny smak jajka zostaje wzbogacony aromatem azjatyckich korzeni i przypraw.

Składniki i przygotowanie:

  • 8 jajek
  • 3 torebki czarnej herbaty
  • ok. 10 ziaren pieprzu
  • 1 laska cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 suszona papryczka chili
  • łyżka ziaren kolendry
  • łyżka soli
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • łyżka alkoholu

Jajka ugotować na twardo. Poczekać aż się ostudzą, następnie delikatnie potłuc skorupki, aby nie odpadły od jajek. Jajka wraz z pozostałymi składnikami włożyć do garnka z wodą i gotować na małym ogniu ok. 30 minut. Tak przygotowane jajka w zalewie wstawić do lodówki na całą noc. Rano jajka obrać i podawać z pikantnym sosem.

Herbaciany ryż

Idealny jako dodatek do dań azjatyckich - delikatny posmak zielonej herbaty, octu ryżowego oraz sosu sojowego nadają mu orientalnego charakteru.


Składniki i przygotownie:

  • 1 torebka ryżu
  • 2 łyżki zielonej herbaty
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 1 łyżka sosu sojowego

Torebkę ryżu, zieloną herbatę, sos sojowy włożyć do wrzącej wody i gotować ok. 12 minut do miękkości ryżu. Ryż odcedzić i wymieszać z łyżeczką octu ryżowego.

Wystrzałowo zielone babeczki

Delikatny aromat herbaty, idealnie współgra ze smakiem migdałów. Świetna jako słodka przekąska lub wyjątkowy deser.


Składniki i przygotowanie (na ok. 8 muffin):

  • 1,75 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżki sody
  • 100 g pokrojonych drobno migdałów
  • 125 g cukru
  • 3 łyżeczki herbaty matcha
  • szklanka mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • jajko
  • kilka kropli olejku migdałowego

W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, sodę, herbatę oraz pokrojone migdały. W drugim naczyniu dokładnie wymieszaj ze sobą olej, mleko, jajko oraz olejek migdałowy, a następnie dodaj do reszty składników i dokładnie wymieszaj. Ciasto wlej do podwójnych papierowych foremek wypełniając je do 3/4 wysokości. Piecz w temperaturze 200 stopni przez ok. 20 minut.

Lody o smaku herbaty

Miłośnicy herbaty nie muszą rezygnować z przyjemności delektowania się jej smakiem nawet w upalne dni! Herbata w postaci lodów też może być pyszna... Przedstawiam Wam dwie wersje herbacianych lodów: z herbatą earl grey oraz zieloną herbatą matcha.


Składniki i przygotowanie:

  • 2 szklanki mleka
  • laska wanilii
  • 4 żółtka
  • 10 dag cukru
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 2 torebki herbaty Earl Grey LUB 3 łyżki zielonej herbaty matcha

Mleko wlać do rondelka, dodać laskę wanilii i zagotować.
Do miski wrzucić herbatę i zalać gorącym mlekiem, wymieszać i odstawić na kilka minut, by herbata się zaparzyła.
Do dużej miski wbić żółtka jaj i utrzeć je z cukrem na krem. Do masy wlać ciepłą (nie gorącą!) herbatę, ucierać mikserem. Powstanie piana, a następnie masa zacznie lekko gęstnieć. Masę wstawić do lodówki, aby się schłodziła.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę z szczyptą soli. Następnie połączyć z herbacianą masą. Całość przełożyć do pojemnika, w którym będziemy mrozić lody (najlepiej srawdzają sie plastikowe pojemniki po lodach lub pojemniki śniadaniowe). Lody przykryć folią aluminiową i wstawić do zamrażalnika na 1 godzinę.
Po godzinie wyciągnąć lody z zamrażalnika i wymieszać je mikserem na jednolitą masę. Wstawić do zamrażalnika na kolejną godzinę.
Po kolejnej godzinie ponownie wyciągamy lody. Tym razem mieszamy je trzepaczką lub łyżką, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Lody wkładamy do zamrażalnika na kolejną godzinę lub półtorej (zależy jaka konsystencja lodów nam odpowiada).

Zobacz też: domowa ice tea - mrożona herbata na 10 sposobów