Zanim odpowiemy na pytanie jak zrobić suszone pomidory, musimy zastanowić się, jaki produkt chcemy otrzymać. Czy chodzi nam o pomidory w słoiczkach skąpane w aromatycznym oleju czy może suszone pomidory, które można przechowywać, podobnie jak grzyby, w papierowej torebce. Zdradzimy Wam patent na jedne i drugie!

Produktem wyjściowym są dla nas pomidory pozbawione wody. Taki produkt można uzyskać na kilka sposobów. Dwa najprostsze to wykorzystanie suszarki do owoców i warzyw lub piekarnika. Kolejny, przepis na suszone pomidory jest bardziej czasochłonny. Ten patent to zostawienie pomidorów na słońcu. Ten jednak długotrwały proces, w naszym zmiennym klimacie dość trudny do zrealizowania, dlatego wolimy posiłkować się dwoma pierwszymi – bardziej sprawdzonymi i przynoszącymi szybsze efekty.

Suszone pomidory – jak suszyć pomidory w suszarce

To chyba najprostszy sposób na wysuszenie pomidorów, który pozwala wysuszenie dużej porcji warzyw w jednej turze. Połówki pomidorów pozbawiamy pestek i układamy skórką w dół na tackach suszarki. Pomidory, kiedy już zaczną się kurczyć delikatnie posypujemy solą, można dodać też świeże zioła czy plasterki czosnku. Suszone pomidory poznamy po tym, kiedy ich brzegi zaczną się marszczyć i zwijać, a środki są suche. Lepiej pozwolić im suszyć się dłużej niż przechowywać niegotowe, wciąż wilgotne, bo szybko spleśnieją.

Suszone pomidory - jak suszyć pomidory w piekarniku

Umyte pomidory kroimy na pół i układamy ciasno na blaszkach od piekarnika. Można usunąć gniazda nasienne, co przyspiesza nieco cały proces. Wstawiamy blachę do piekarnika z opcją termoobiegu, ustawionego na 100 stopni. Zostawiamy uchylone drzwiczki i suszymy. Trudno podać czas, ile ten proces potrwa, wszystko zależy od wielkości pomidorów, ich rodzaju i zawartości wody. Będzie to z pewnością kilka godzin. Gotowe suszone pomidory poznać można po tym, że zmniejszą się, ich brzegi zmarszczą i a cała połówka będzie sucha.

Są osoby, którzy na etapie suszenia pomidorów posypują połówki warzywa solą, pieprzem, ulubionymi ziołami jak tymianek, oregano czy rozmaryn. Dzięki temu nasze połówki będą pyszne i aromatyczne.

Suszone pomidory w oleju

Kiedy mamy już gotowy produkt wyjściowy, a nasze pomidory potraktowaliśmy suszarką do warzyw lub piekarnikiem, można zapakować je w słoiki. Przekładamy połówki suszonych pomidorów do słoiczków, tak do ¾ wysokości słoika i zalewamy gorącym olejem roślinnym. Lejemy tyle oleju, by zakrył on dokładnie pomidory. Równie smaczne będą suszone pomidory w oliwie. Do pomidorów w słoiczkach można dodać pokrojony w plasterki czosnek, gałązki ulubionych świeżych ziół, suszone chilli. Polecamy też przed włożeniem suszonych pomidorów do słoików wymieszanie ich z ulubionymi przyprawami i odrobiną soli, szczególnie, jeśli nie używaliśmy ich podczas suszenia.

Jakie pomidory do suszonych pomidorów?

Najlepiej wybierać drobne, podłużne i mięsiste odmiany na przykład Lima. Jest w nic dużo miąższu i mniej pestek i soku, co przyspieszy proces suszenia. Można też suszyć pomidory koktajlowe. Pomidory suszone domowym sposobem powinny być suche, ale jednocześnie nie spalone od temperatury piekarnika. Warto sięgać po odmiany o zwartym miąższu.

Jak wykorzystać pestki i sok z pomidorów?

Z usuniętych cząstek pomidorów – pestek i soku przygotować można sos. Należy całość odparować przez kilkanaście minut i przetrzeć przez sito. Przetarty sos gotujemy do otrzymania odpowiedniej konsystencji, doprawiamy solą, ziołami, chilli lub czosnkiem Taki sos to dobra baza do sosu do pizzy czy sos do makaronu na zimę.

Jak wykorzystać suszone pomidory?

Kiedy już wysuszyliśmy pomidory, część zamknęliśmy w słoikach z olejem, część zamknęliśmy w torebkach papierowych przychodzi pytanie - co można z nimi zrobić? Odpowiedź jest prosta - wszystko! Pomidory w oleju to idealny dodatek do wszelkiego rodzaju past kanapkowych - zobacz przepis na pastę z suszonych pomidorów i smarowideł, można je dodać do farszu do wytrawnych naleśników (ze szpinakiem czy łososiem), wszelkich tortilli czy wytrawnych muffinów i frittaty. Suszone pomidory to przepis na urozmaicenie różnorodnych dań. Każdy posiłek nabierze intensywniejszego smaku. 

Aromatyczne pomidory to nieodzowny składnik dań makaronowych - posypane jako dodatek na wierzch dania czy jako baza do  pesto z suszonych pomidorów. Nie zapomnijmy o dorzuceniu pomidorów do sałatek - warzywnych, z kurczakiem, serami czy z łososiem i udekorowaniu zupy krem paseczkami pomidorów.

Takie pomidory - zarówno z oleju jak i te wysuszone i zamknięte w torebce sprawdzą się jako składnik farszu do roladek z kurczaka, dodatek do kotletów jajecznych czy roladek schabowych.

Kochasz pomidory? Zobacz nasze galerie, co można z nimi przygotować poza suszonymi pomidorami:

22 pomysły na pomidory

przetwory z pomidorów - 17 propozycji

sałatka z pomidorów - 18 przepisów

tarta z pomidorami - 20 przepisów