Pesto z suszonych pomidorów, znane też jako czerwone pesto lub pesto sycylijskie, jest trochę mniej popularne niż klasyczne bazyliowe, ale jakże smaczne! Wypróbuj przepis i przekonaj się sam.
4.5 (196 ocen)
Porady
Pesto z suszonych pomidorów wykorzystać można na różne sposoby – posobnie jak zielone, czerwone pesto warto dodać do makaronu. Świetnie pasuje też jako pasta na kanapki lub dip do warzyw pokrojonych w słupki. Miłośnicy pesto rosso z pewnością chętnie wypełnią nim wielkanocne jajka czy wykorzystają jako dodatek do tostów, grzanek czy pizzy. Ja polecam także wyłożenie pesto rosso na filet z białej ryby, na przykład dorsza, i zapieczenie w piekarniku –ryba zyska nowego smaku. Są różne przepisy na pesto z suszonych pomidorów - niektóre warianty przewidują dodanie czarnych oliwek, w innych zamiast migdałów wykorzystuje się orzeszki piniowe lub orzechy włoskie.
Komentarze