Pesto z suszonych pomidorów

4.5 (196 ocen)

Pesto z suszonych pomidorów, znane też jako czerwone pesto lub pesto sycylijskie, jest trochę mniej popularne niż klasyczne bazyliowe, ale jakże smaczne! Wypróbuj przepis i przekonaj się sam.

Składniki:

  • 200 g suszonych pomidorów w oleju
    1 duży ząbek czosnku
    duża szczypta chilli w płatkach
    duża garść listków bazylii
    2 łyżki migdałów bez skórek
    3 łyżki tartego Parmezanu
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Sosy Pesto

Pesto z suszonych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory odsączamy z oleju. Przekładamy do malaksera razem z migdałami, czosnkiem, bazylią i chilli. Dodajemy 3-4 łyżki oleju z pomidorów i miksujemy na niezbyt gładką pastę.
  • 2. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, dodajemy więcej tłuszczu ze słoiczka z pomidorami.
  • 3. Do naszego pesto z suszonych pomidorów dodajemy stary ser, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy i podajemy od razu lub przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.

Porady

Pesto z suszonych pomidorów wykorzystać można na różne sposoby – posobnie jak zielone, czerwone pesto warto dodać do makaronu. Świetnie pasuje też jako pasta na kanapki lub dip do warzyw pokrojonych w słupki. Miłośnicy pesto rosso z pewnością chętnie wypełnią nim wielkanocne jajka czy wykorzystają jako dodatek do tostów, grzanek czy pizzy. Ja polecam także wyłożenie pesto rosso na filet z białej ryby, na przykład dorsza, i zapieczenie w piekarniku –ryba zyska nowego smaku. Są różne przepisy na pesto z suszonych pomidorów - niektóre warianty przewidują dodanie czarnych oliwek, w innych zamiast migdałów wykorzystuje się orzeszki piniowe lub orzechy włoskie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Suszone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować