Wśród innych słodkich wypieków w witrynce cukierni eklerki wyróżniają się grubą warstwą czekoladowej polewy, kremu (tu się go nie żałuje) i podłużnym kształtem. Wszyscy dobrze je znają, ale robi mało kto. Dziwne, ponieważ z tego samego rodzaju ciasta robi się zdecydowanie popularniejszą u nas karpatkę. Najczęściej można zjeść eklerki z budyniem, ale zdarzają się również inne wersje słodkiego nadzienia: bita śmietana, krem kawowy, kokosowy, różany, truskawkowy, bezowy, toffi, śmietankowy, waniliowy, pistacjowy, a nawet lawendowy.
Prawdziwe eklerki - skąd wzięły się te ciasteczka i jak je zrobić?
Pomysł na oryginalny słodki wypiek przypisuje się Francuzowi, Marie-Antoine Carême, który upiekł pierwszą eklerkę w XIX w. Mirosław Bańko, znany językoznawca przytacza na stronie internetowej słownika języka polskiego ciekawostkę, że w brytyjskich słownikach wyd. Chambers eklerkę definiuje się jako „ciastko o długim kształcie, ale krótkim życiu”.
Eklerki (z jęz. fr. éclair, pol tłum. „błyskawica”), to podłużne ciastka z parzonego ciasta. Po upieczeniu wyciska się je przez rękaw cukierniczy, kroi wzdłuż na pół i nadziewa kremem budyniowym. Wiele osób do przygotowywania domowych eklerek zniechęca to, że robi się je z ciasta parzonego, które niektórym osobom się warzy. Eklerki bez pieczenia to sprytny sposób na ominięcie tego problemu i ryzyka.
Jak zrobić eklerki z budyniem łatwiejsze niż zwykle?
Zamiast ciasta parzonego jak do karpatki, wykorzystajcie coś innego. Eklerki bez pieczenia zrobicie na krakersach (jak inne ciasta i ciastka z kremem na zimno) lub z pomocą podłużnych biszkoptów lady fingers. Kształtem przypominają one nieco ciasto na eklerki. Takie biszkopty wystarczy ułożyć ciasno na blaszce, przełożyć kremem, a następnie 2. warstwą biszkoptów i udekorować polewą. Deser ustabilizuje się i stężeje do końca w lodówce.
Sprytne eklerki bez pieczenia - przepis
Składniki (na formę o wymiarach 30 x 20 cm):
- 625 ml mleka
- 6 łyżek cukru
- 2 op. budyniu waniliowego
- 500 g mascarpone prosto z lodówki
- 350 g krakersów lub 3 duże opakowania podłużnych biszkoptów lady fingers
Składniki na polewę:
- 80 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g czekolady deserowej (50% kakao)
Sposób przygotowania:
- Pół szklanki mleka wymieszajcie z proszkami budyniowymi, by nie było grudek. W garnku zagotujcie resztę mleka.
- Gdy mleko zacznie kipieć, dodajcie cukier, zmniejszcie nieco gaz i wymieszajcie. Do gotującego się mleka wlejcie rozpuszczony w mleku budyń i energicznie wymieszajcie rózgą lub trzepaczką. Gotujcie przez 1 minutę, mieszając, zdejmijcie z palnika i przełóżcie do miski. Przykryjcie kawałkiem folii spożywczej i całkowicie wystudźcie. Aby było szybciej, połóżcie budyń na parapecie przy uchylonym oknie, na balkonie lub w zlewie napełnionym zimną wodą.
- W międzyczasie przygotujcie polewę: zagotujcie śmietankę, zestawcie z ognia, wkruszcie drobno posiekaną czekoladę i mieszajcie do rozpuszczenia. Odstawcie do przestudzenia na ok. kwadrans.
- Gdy budyń i polewa stygną, przełóżcie zimny serek mascarpone do miksera i ubijajcie, aż podwoi objętość (przez ok. 2 minuty). Następnie dodajcie do serka wystudzony budyń i zmiksujcie na gładki krem.
- Wyłóżcie dno formy warstwą krakersów lub podłużnymi biszkoptami. Ułóżcie je ściśle obok siebie. Wyłóżcie na nie połowę kremu i przełóżcie 2. warstwą krakersów. Polejcie tężejącą czekoladą i wstawcie do lodówki na ok. 2 godziny, by całość się ustabilizowała.
- Eklerki możecie podawać krojąc po linii, jaką wyznaczają biszkopty (dzięki temu każdy otrzyma podwójną eklerkę) lub wg uznania.
Źródło przepisu: KwestiaSmaku.com
Komentarze