Domowe eklerki z masą budyniową

4.5 (140 ocen)

Przygotowanie eklerków nie jest trudne.Przepyszne ciasto które możesz nadziać bitą śmietaną lub masą budyniową.Sprawdza się do kawki !

Składniki:

  • Składniki :
    120g masła,
    1 szklanka mąki,
    4 średnie jajka,
    1 szklanka wody.

    Składniki masa :
    6 żółtek,
    600ml mleka,
    0,5 szklanki cukru,
    40g mąki pszennej,
    40g mąki ziemniaczanej.
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Desery Eklerki

Domowe eklerki z masą budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Przygotowanie : Wodę wlej do rondelka i zagotuj. Wrzuć pokrojone masło i mieszaj aż wszystko się rozpuści. Rondel ściągnij z ognia i dodawaj partiami mąkę cały czas mieszając tak aby nie powstały grudki. Ponownie wstaw rondelek na wolny ogień i chwilę podgotuj cały czas mieszając. Ciasto całkowicie ostudź. Pojedynczo wbijaj jajka cały czas ucierając drewnianą łyżką. Na koniec wsyp proszek do pieczenia i połącz składniki. Ciasto przełóż do dekoratora i wyciśnij porcje na papier do pieczenia. Ptysie piecz w nagrzanym piekarniku do 220 stopni przez 20 minut. Nie otwieraj piekarnika gdy eklerki będą się piec.

  • 2. Przygotowanie masa : Do garnka wlej mleko i zagotuj. Ściągnij z ognia. Cukier utrzyj z żółtkami na bardzo puszystą masę. Wsyp delikatnie mąkę pszenną i skrobię nie przerywając miksowania. Masę wlej do ugotowanego mleka i wymieszaj składniki aż całość będzie gładka. Postaw na ogień i zagotuj cały czas mieszając aż krem zgęstnieje. Garnek przykryj folią i pozostaw do ostygnięcia.

  • 3. Przygotowanie eklerków : Ostudzone eklerki przekrój na pół. Dekoratorem wciśnij odpowiednią ilość kremu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować