Mini Eklerki Z Delikatnym Kremem Budyniowym - Krok Po Kroku

4.48 (172 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Są małe, ale jakże pyszne :) Mini eklerki z kremem, zapraszam na te małe co nieco :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki na około 15 eklerków

    Ciasto:
    1 szkl wody (200 ml)
    1 szkl mąki (170 gr)
    100 gr masła/margaryny
    1 łyżeczka cukru
    4-5 jajek

    Krem budyniowy:
    500 ml mleka
    1 budyń waniliowy bez cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1/3 szkl cukru
    2 żółtka
    150 ml śmietanki kremówki 30 %

    Polewa czekoladowa
    100 gr czekolady deserowej/mlecznej + 2 łyżki masła ( około 50 gr )
Wystaw ocenę:

4.48 (172 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mini eklerki z delikatnym kremem budyniowym - krok po kroku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0ut677d 1. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem i masłem/margaryna.
  • image-20r2kk3 2. Na gotująca się wodę wsypujemy szklankę mąki i energicznie mieszamy aby się nie przypaliła.
    Ciasto jest gotowe gdy jest szkliste i odchodzi od ścianek garnka.
    gotowe ciasto odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
  • image-0iwuhmk 3. Po tym czasie zaczynamy dodawać do ciasta po jednym jajku. Po 4 jajku spr rozciągliwość ciasta.
  • image-1jgtyj7 4. Jeśli nie ciągnie się miedzy palcami to znak ze musimy dodać ostatnie jajko.
    Po 5 jajku sprawdzamy znów ciasto, powinno rozciągać się pomiędzy palcami.
  • image-0g277ol 5. Przekładamy ciasto do tylki cukierniczej i na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia wyciskamy eklerki w sporych odstępach gdyż urosną podczas pieczenia !
  • image-152dxq7 6. Pieczemy je w 200 stop przez około 30 min - do tzw zrumieniania.

    Mleko nie w całości przelewamy do garnuszka, zostawiamy 1/2 szkl do rozmieszania żółtek, budyniu i maki ziemniaczanej. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem.
    Do gotującego sie mleka wlewamy naszą miksturę z proszku budyniowego, żółtek i mąki ziemniaczanej. Energicznie mieszamy aż do uzyskania kremowego budyniu. Odstawiamy do ostygnięcia.
    Śmietanę ubijamy i delikatnie mieszamy z budyniem. Następnie krem chowamy do lodówki do stężenia.
    Eklerki przekrawamy w połowie i nadziewamy kremem budyniowym. Krem najlepiej przełożyć do szprycy i tak nadziewać. Na koniec polewamy czekoladą ( czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z dodatkiem 2 łyżek masła ) Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować