O tym wiedzą głównie miejscowi, ale oprócz klasycznych pyz z mięsem mielonym istnieją również pyzy borowiackie, typowe dla województwa pomorskiego. Są to lekko owalne pyzy z twarogiem, który jest doprawiony solą i pieprzem. Do farszu dodaje się też żółtko i śmietanę, by nadzienie było odpowiednio wilgotne. Jeśli zdecydowanie bardziej przemawiają do was pyzy z mięsem, przepis koniecznie uzupełnijcie o kilka dodatków - żeby mięso było smaczniejsze i nie straciło soczystości. Podkręcone dodatkami mięso z rosołu świetnie nada się na pyzy.
Pyzy z mięsem z rosołu - co z nim zrobić przed nadzianiem?
Takie mięso po wygotowaniu w rosole bywa dość suche (szczególnie wołowina). Pyzy z mięsem z rosołu wcale nie muszą być suche i jałowe w smaku. Tuż po zmieleniu go do farszu na pyzy, dodajcie do niego podsmażoną cebulkę (doda smaku) i podlejcie całość niewielką ilością bulionu, wlewając go stopniowo. Masa powinna być wilgotna, ale też jednocześnie zwarta. Nie powinna rozchodzić się w dłoniach. Możecie też dodać odrobinę sosu sojowego - spełni tę samą rolę, co cebulka i doprawi mięso. Pamiętajcie też o sporej ilości pieprzu, najlepiej świeżo zmielonego.
Pyzy z mięsem - przepis
Składniki na pyzy:
- 1,5 kg ziemniaków
- 2 duże jajka
- 190 g mąki ziemniaczanej (1 niepełna szklanka)
- sól do smaku
Składniki na farsz:
- ok. 600 g mięsa z rosołu
- 1 duża cebula
- ok. 100-150 ml bulionu
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Sposób przygotowania:
- Ugotujcie ziemniaki do miękkości, wystudźcie i ubijcie. Do purée dodajcie mąkę ziemniaczaną, sól i jajka, wyróbcie do połączenia się składników.
- Na niewielkiej ilości cebuli zeszklijcie posiekaną drobno cebulę.
- W międzyczasie obierzcie mięso z kości. Zmielcie je w maszynce lub posiekajcie na miazgę. Dodajcie do mięsa cebulę i wyróbcie ręcznie, dolewając stopniowo bulion. Masa powinna być zwarta, nie kleista i łatwo odchodzić od dłoni.
- Nabierajcie po porcji ciasta, rozpłaszczcie je na placuszek grubości ok. 3-4 mm i nadziejcie porcją farszu wielkości orzecha włoskiego. Zlepcie brzegi i uformujcie kulki z ciasta ziemniaczanego.
- Wyrobione pyzy wrzucajcie do dużego garnka z osolonym wrzątkiem i gotujcie 5 minut od momentu, gdy woda ponownie zawrze po ich wrzuceniu.
- Wyjmijcie łyżką cedzakową na talerz i podawajcie od razu, okraszone podsmażoną cebulką lub z cebulką i boczkiem.
Co zrobić z mięsa z rosołu?
Mięso z rosołu możecie wykorzystać nie tylko na pyzy. Sposobów na jego użycie jest całe mnóstwo. Po doprawieniu nadaje się ono również:
- do krokietów
- do galarety
- do pasztetu
- do pierogów
- do sałatki, np. ziemniaczanej z ogórkiem kiszonym
- do risotto
- do zapiekanki
- do pasty kanapkowej
Poza tym mięso z rosołu pasuje też do cepelinów, kulebele (innych nadziewanych ziemniaczanych klusek śląskich) i jako farsz do naleśników. Zastosowań jest mnóstwo. Możecie też po prostu poszarpać mięso, z powrotem włożyć do rosołu i zjeść.
Komentarze