O tym wiedzą głównie miejscowi, ale oprócz klasycznych pyz z mięsem mielonym istnieją również pyzy borowiackie, typowe dla województwa pomorskiego. Są to lekko owalne pyzy z twarogiem, który jest doprawiony solą i pieprzem. Do farszu dodaje się też żółtko i śmietanę, by nadzienie było odpowiednio wilgotne. Jeśli zdecydowanie bardziej przemawiają do was pyzy z mięsem, przepis koniecznie uzupełnijcie o kilka dodatków - żeby mięso było smaczniejsze i nie straciło soczystości. Podkręcone dodatkami mięso z rosołu świetnie nada się na pyzy

Pyzy z mięsem z rosołu - co z nim zrobić przed nadzianiem?

Takie mięso po wygotowaniu w rosole bywa dość suche (szczególnie wołowina). Pyzy z mięsem z rosołu wcale nie muszą być suche i jałowe w smaku. Tuż po zmieleniu go do farszu na pyzy, dodajcie do niego podsmażoną cebulkę (doda smaku) i podlejcie całość niewielką ilością bulionu, wlewając go stopniowo. Masa powinna być wilgotna, ale też jednocześnie zwarta. Nie powinna rozchodzić się w dłoniach. Możecie też dodać odrobinę sosu sojowego - spełni tę samą rolę, co cebulka i doprawi mięso. Pamiętajcie też o sporej ilości pieprzu, najlepiej świeżo zmielonego.

Pyzy z mięsem - przepis

Składniki na pyzy:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 duże jajka
  • 190 g mąki ziemniaczanej (1 niepełna szklanka)
  • sól do smaku

Składniki na farsz:

  • ok. 600 g mięsa z rosołu
  • 1 duża cebula
  • ok. 100-150 ml bulionu 
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Ugotujcie ziemniaki do miękkości, wystudźcie i ubijcie. Do purée dodajcie mąkę ziemniaczaną, sól i jajka, wyróbcie do połączenia się składników.
  2. Na niewielkiej ilości cebuli zeszklijcie posiekaną drobno cebulę.
  3. W międzyczasie obierzcie mięso z kości. Zmielcie je w maszynce lub posiekajcie na miazgę. Dodajcie do mięsa cebulę i wyróbcie ręcznie, dolewając stopniowo bulion. Masa powinna być zwarta, nie kleista i łatwo odchodzić od dłoni. 
  4. Nabierajcie po porcji ciasta, rozpłaszczcie je na placuszek grubości ok. 3-4 mm i nadziejcie porcją farszu wielkości orzecha włoskiego. Zlepcie brzegi i uformujcie kulki z ciasta ziemniaczanego. 
  5. Wyrobione pyzy wrzucajcie do dużego garnka z osolonym wrzątkiem i gotujcie 5 minut od momentu, gdy woda ponownie zawrze po ich wrzuceniu.
  6. Wyjmijcie łyżką cedzakową na talerz i podawajcie od razu, okraszone podsmażoną cebulką lub z cebulką i boczkiem. 

Co zrobić z mięsa z rosołu?

Mięso z rosołu możecie wykorzystać nie tylko na pyzy. Sposobów na jego użycie jest całe mnóstwo. Po doprawieniu nadaje się ono również:

  • do krokietów
  • do galarety
  • do pasztetu
  • do pierogów 
  • do sałatki, np. ziemniaczanej z ogórkiem kiszonym
  • do risotto
  • do zapiekanki
  • do pasty kanapkowej

Poza tym mięso z rosołu pasuje też do cepelinów, kulebele (innych nadziewanych ziemniaczanych klusek śląskich) i jako farsz do naleśników. Zastosowań jest mnóstwo. Możecie też po prostu poszarpać mięso, z powrotem włożyć do rosołu i zjeść.