Tradycyjne kotlety schabowe dość szybko mogą się znudzić. Wtedy warto sięgnąć po przepisy, dzięki którym urozmaicicie tę potrawę i będziecie mogli podać ją w nowej odsłonie. Dobrym pomysłem jest zrobienie np. cordon bleu. Możecie przygotować też schabowe w majonezowej marynacie, koperty schabowe faszerowane w cieście szpinakowym lub kotlety zapiekane z pieczarkami i serem. Kulinarną rutynę przełamie również schab po wiedeńsku.
Schab po wiedeńsku z jajkiem sadzonym
Schab po wiedeńsku to austriacka potrawa narodowa, jest to wersja "na bogato" tradycyjnego kotleta schabowego. Usmażony schab podany jest z dodatkiem jajka sadzonego – to właśnie ten składnik jest kluczowy w tej potrawie. Ten kotlet z reguły ma większą formę i powinien być rozbity dość cienko, wychodzi bardzo delikatny w smaku.
Żeby schab był wyjątkowo soczysty – zanurzcie go najpierw w mące, a dopiero potem w jajku i bułce tartej. Do panierki wcale nie musicie używać też całego jajka – wystarczą białka, które pozostały wam np. po upieczeniu ciasta.
Przepis na kotlety schabowe po wiedeńsku
Potrzebne składniki:
- schab na 4 kotlety
- 5 jajek
- mąka
- bułka tarta
- masło klarowane lub smalec
- przyprawy.
Sposób przygotowania:
- Pokrójcie schab na 4 plastry o grubości ok. 1,5-2 cm.
- Rozbijcie mięso tłuczkiem, doprawcie solą i pieprzem.
- Mięso oprószcie lekko mąką, a potem delikatnie strzepcie jej nadmiar.
- Rozbijcie jajko i "roztrzepcie" je widelcem w talerzu.
- Zanurzcie w nim plastry mięsa, a następnie zapanierujcie w bułce tartej.
- Obsmażcie kotlety na mocnym ogniu.
- Na osobnej patelni usmażcie 4 jajka sadzone.
- Kotlety wyłóżcie na talerz, a na każdym z nich ułóżcie jajko sadzone.