Tradycyjne kotlety schabowe dość szybko mogą się znudzić. Wtedy warto sięgnąć po przepisy, dzięki którym urozmaicicie tę potrawę i będziecie mogli podać ją w nowej odsłonie. Dobrym pomysłem jest zrobienie np. cordon bleu. Możecie przygotować też schabowe w majonezowej marynacie, koperty schabowe faszerowane w cieście szpinakowym lub kotlety zapiekane z pieczarkami i serem. Kulinarną rutynę przełamie również schab po wiedeńsku.

Schab po wiedeńsku z jajkiem sadzonym

Schab po wiedeńsku to austriacka potrawa narodowa, jest to wersja "na bogato" tradycyjnego kotleta schabowego. Usmażony schab podany jest z dodatkiem jajka sadzonego – to właśnie ten składnik jest kluczowy w tej potrawie. Ten kotlet z reguły ma większą formę i powinien być rozbity dość cienko, wychodzi bardzo delikatny w smaku. 

Żeby schab był wyjątkowo soczysty – zanurzcie go najpierw w mące, a dopiero potem w jajku i bułce tartej. Do panierki wcale nie musicie używać też całego jajka – wystarczą białka, które pozostały wam np. po upieczeniu ciasta.

Przepis na kotlety schabowe po wiedeńsku

Potrzebne składniki:

  • schab na 4 kotlety
  • 5 jajek
  • mąka
  • bułka tarta
  • masło klarowane lub smalec
  • przyprawy.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrójcie schab na 4 plastry o grubości ok. 1,5-2 cm.
  2. Rozbijcie mięso tłuczkiem, doprawcie solą i pieprzem.
  3. Mięso oprószcie lekko mąką, a potem delikatnie strzepcie jej nadmiar.
  4. Rozbijcie jajko i "roztrzepcie" je widelcem w talerzu.
  5. Zanurzcie w nim plastry mięsa, a następnie zapanierujcie w bułce tartej.
  6. Obsmażcie kotlety na mocnym ogniu.
  7. Na osobnej patelni usmażcie 4 jajka sadzone.
  8. Kotlety wyłóżcie na talerz, a na każdym z nich ułóżcie jajko sadzone.