Schab to idealna propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny. Możecie z niego przyrządzić pyszne kotlety lub podać schab zapiekany z warzywami. Opcji jest wiele, świetnie będzie smakował też w sosie cebulowym lub pod pierzynką z pora. Podstawą jest jednak to, by mięso nie wyszło suche. Żeby smakowało naprawdę wybornie – wykorzystajcie prosty i sprawdzony trik.

Prosty patent na soczysty schab

Schab będzie cudownie soczysty, jeśli przed jego upieczeniem zrobicie 1 prostą rzecz. Chodzi o polanie mięsa wrzątkiem. Dlaczego jest to tak ważne? Dzięki tej sztuczce wszystkie soki zostają w jego wnętrzu, ponieważ pod wpływem temperatury włókna mięśniowe zamykają się.

Cenne soki, które sprawiają, że schab jest tak doskonale miękki i wilgotny pozostaną więc zabezpieczone, a mięso nie straci swojej soczystości podczas pieczenia. Po polaniu go wrzątkiem, doprawcie je jeszcze według uznania i wstawcie do piekarnika.

O czym jeszcze pamiętać podczas przyrządzania schabu?

Żeby wasz schab nie wyszedł suchy i niesmaczny, pieczcie go w odpowiedniej temperaturze. Jeśli przyrządzacie surową sztukę mięsa – rozgrzejcie piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza, a po 25 minutach pieczenia mięsa obniżcie ją do 160 stopni Celsjusza.

Bardzo ważne jest także odpowiednie zamarynowanie schabu. Mięso powinno leżeć w marynacie co najmniej kilka godzin. Dzięki temu wyjdzie smaczne i soczyste.