Twardym i gumowatym mielonym winne jest przede wszystkim mięso. Jeśli będzie ono zbyt chude i nie podlejecie go np. bulionem, trudną do przełknięcia kulę macie jak w banku. Na szczęście jest to błąd, który da się naprawić na kilka sposobów. 

Jak zrobić soczyste kotlety mielone? 

Mamy kilka patentów na super wilgotne mięso. Soczyste kotlety mielone wyjdą wam z 3 rodzajów mięsa w proporcji 1:1:1. Zmielcie i wymieszajcie razem 250 g mięsa wołowego, wieprzowego i z indyka (z goleni). To ostatnie zapewnia masie kleistość. Po usmażeniu kotlety będą delikatne, a jednocześnie soczyste w środku. Dzięki takiemu połączeniu możecie zmniejszyć ilość namoczonej bułki w przepisie. Kotlety mielone staną się też bardziej soczyste dzięki odrobinie soku spod ogórków w mięsnej masie. Gotowe kotlety będą też dzięki niemu smaczniejsze i bardziej wyraziste w smaku. 

Soczyste kotlety mielone otrzymacie też w inny sposób. Nie trzeba dodawać czegokolwiek do waszej ulubionej mięsnej masy. Po usmażeniu przełóżcie kotlety do garnka, w którym znajdują się już 2 łyżki masła i odrobina wody. Wstawcie na mały gaz, przykryjcie garnek i duście przez ok. kwadrans. Przez ten czas złapią więcej wilgoci i „dojdą”. Dobrym sposobem na uzyskanie soczystych kotletów mielonych będzie też dodatek posiekanych warzyw. Podczas duszenia „puszczą” one sok, który doda wilgotności mięsu. Dzięki natce pietruszki będą bardziej aromatyczne.

Przepis na soczyste kotlety mielone z kapustą 

Składniki:

  • 500 g wieprzowego mięsa mielonego
  • 1 niewielka cebula
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/4 małej główki kapusty
  • 1 jajko
  • 1 bułka namoczona w mleku
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 1 płaska łyżeczka majeranku
  • 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 szklanki bułki tartej do obtoczenia mięsa
  • smalec, olej lub masło klarowane do smażenia kotletów

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszajcie dokładnie mięso z jajkiem, dobrze odciśniętą bułką i przyprawami. 
  2. Posiekajcie bardzo drobno natkę, cebulę i kapustę. Dodajcie je do mięsa i ponownie wymieszajcie. 
  3. Zwilżcie dłonie wodą. Formujcie z masy owalne kotlety i spłaszczcie je lekko dłonią. Obtoczcie w bułce tartej.
  4. Smażcie na średnim ogniu, na rozgrzanym tłuszczu. Powinny zarumienić się z obu stron.
  5. Podawajcie z tłuczonymi ziemniakami i ulubioną surówką lub z marchewką z groszkiem.

Źródło: BlogzApetytem.pl