Sałatka ryżowa sposobem na…

Kultura jedzenia sałatek zapuszcza u nas coraz głębsze i silniejsze korzenie. No bo cóż? Żyjemy coraz szybciej i szybciej, ale jeść lubić nie przestaliśmy. Dlatego i sałatka ryżowa staje się tak popularna: wystarczy kilka składników i smaczny obiad gotowy. Do najczęściej spożywanych należą, oczywiście, sałatka ryżowa w kurczakiem, bo to najpopularniejsze i najsmaczniejsze połączenie. No i przede wszystkim jednak takie sałatki są sycące!

Z czym jednak łączyć ten ryż tak, by powstała sałatka ryżowa o niezapomnianym smaku? Przepisów jest wiele: np. brązowy i naturalny ryż doskonale komponują się z kaczką i grzybami. Ryż basmati świetny jest w połączeniu z mięsem i owocami (suszone śliwki albo morele, żurawina, nawet brzoskwinie). Najpopularniejszy biały ryż można podawać ze wszelkiego rodzaju sosami. Natomiast taki np. ryż czarny świetnie nadaje się do dań wegetariańskich i można go podawać z orzechami.

 

Sałatka ryżowa bez wątpienia jest zdrowa. Ryż jest podstawą wyżywienia 1/3 ludności świata, gatunków tego zboża jest sporo (jak choćby już wcześniej wspomniane: ryż basmati, biały, brązowy, jaśminowy, dziki, czarny etc.), zatem potrawy z ryżu nie mają prawa się znudzić – bo zawsze mogą być inne! Mało tego: dania z ryżem, w tym i sałatka ryżowa, są proste i szybkie w przygotowaniu.

Przede wszystkim jednak wartości zdrowotne ryżu są niezwykle istotne. Ryż zawiera duże ilości magnezu, żelaza, wapnia, potasu, witamin z grupy B, pomaga w regulowaniu cukru we krwi, obniża cholesterol, jest doskonałym źródłem białka. No i ryż pomaga w zachowaniu szczupłej sylwetki.

Sałatka ryżowa dietetyczna

Takie dania dietetyczne, jak sałatka ryżowa, których podstawą jest ryż mogłyby się właściwie stać naszą narodową bazą. Potrawy z ryżu jako filar pod szybkie obiady – i wszyscy jesteśmy zdrowi, szczupli, mamy więcej czasu dla siebie (bo nie musimy go spędzać w kuchni)… Ryż źródłem naszego szczęścia!