Sałatka warzywna jako pierwsze skojarzenia przywodzi nam na myśl talerz surowych jarzyn, które wmuszamy w siebie podczas odchudzania. Za to sałatka jarzynowa kojarzy się np. z imieninami u cioci i stołem, na którym obowiązkowo stoi salaterka gotowanych warzyw, obficie oblanych majonezem. Innymi słowy: jedno wydaje się nieciekawe, ale zdrowe, a drugie pyszne, ale kaloryczne. I to jest najbardziej podstawowy błąd! I sałatka jarzynowa, i sałatka warzywna mogą w łatwy sposób okazać się zdrowym przysmakiem, dietetyczną przekąską i zarazem pełnowymiarowym daniem. Wystarczy parę prostych tricków.

Na przykład sałatka jarzynowa to kiszone ogórki, groszek, czasami jabłko czy kukurydza oraz gotowane: korzeń pietruszki, marchewka, seler, ziemniaki, jajka. W takiej sałatce mamy właściwie wszystkie potrzebne nam składniki odżywcze (m.in. błonnik, witaminę C, witaminę D). I prawda jest taka, że nawet z majonezem (!) porcja (czyli ok. 100 g) takiej sałatki nie przekracza 200 kalorii.

Wiadomo jednak, że sałatka z majonezem nie należy do najzdrowszych - dlatego majonez możemy zastąpić na przykład jogurtem typu light. I jeśli do sałatki dorzucimy jeszcze przyprawy takie jak koper, ząbek czosnku, mielona papryka czy bazylia - może okazać się, że taka sałatka jarzynowa stanie się naszym ulubionym daniem. Jeśli jednak jesteś miłośnikiem tradycyjnych smaków, wypróbuj sałatkę jarzynową Magdy Gessler.

Sprawdź ten inne przepisy na dania warzywne.

A sałatka warzywna...

 ... to pole do popisu dla prawdziwych smakoszy. Przede wszystkim sałatka warzywna daje nieograniczone możliwości, jeśli chodzi o łączenie rozmaitych składników. Najważniejsze w sałatkach warzywnych są jednak przyprawy. Nawet najzwyklejsze pomidory można zmienić w kompozycję pełną niezapomnianego smaku - wystarczy odpowiednio je przyprawić. Np. posypać bazylią, rzeżuchą, solą, pieprzem ziołowym i dodać parę kropel oliwy z oliwek 

Warto próbować i tworzyć własne kompozycje smakowe, sprawdzać, z jakimi warzywami najlepiej smakuje rozmaryn, a do jakich dodać tymianek (rozmaryn jest najlepszy w sałatkach z pieczarkami, a tymianek w daniach z ziemniakami), które warzywa najlepiej smakują na surowo, które lepiej ugotować, a które usmażyć (np. brokuły najlepiej pokroić na połówki i podsmażyć - bez gotowania). 

Jeśli chodzi o sałatki warzywne to wiadomo jedno: mogą stać się karą dla niegrzecznych dzieci i zmorą odchudzających się, a mogą być potrawą, bez której nie będziemy potrafili się obejść. Wszystko zależy od tego, jak je przygotujemy. Czasem łyżeczka musztardy może otworzyć nasze kubki smakowe na całkiem nowe doznania (mix sałat, np. śródziemnomorskich, zioła prowansalskie, biały pieprz, musztarda, kilka kropel oliwy i... truskawki).

Sałatka dobra na wszystko

Sałatki warzywne i jarzynowe - oprócz tego, że są zdrowe, dietetyczne i pyszne - są też świetną podstawą do tworzenia rozmaitych dań. Przede wszystkim takie sałatki idealnie nadają się do lunch-boxów, można poza tym łatwo zmienić je w proste dania obiadowe.

                          Sałatka Gyros Sałatka warzywna z makaronem

Poszukaj inspiracji: przepisy na sałatki warzywne!

sałatka gyros, sałatka warzywna z makaronem, warzywna sałatka z grilla, sałatka warzywna z pieczarkami i tuńczykiem 

Tradycyjna sałatka jarzynowa

Zobacz przepisy na sałatkę jarzynową:

przed Wami tradycyjna sałatka jarzynowasałatka jarzynowa ze śliwkąsałatka jarzynowa z pieczarkami i wiele innych.