Garnek esencjonalnego rosołu to wciąż król niedzielnych obiadów Polaków. Sposobów na jego przygotowanie jest wiele – w każdym domu nieco inaczej się go przyrządza i doprawia. Także różne rodzaje mięs wybiera się do przygotowania samego wywaru. Jednak to nie wyboru bazy tej zupy dotyczy nasza dzisiejsza porada. Skupimy się na bardziej oryginalnym dodatku, który  łatwością sprawi, że zupa nabierze przepięknej, głęboko bursztynowej barwy, a także zyska na smaku i aromacie. 

Rosół z kurkumą - czym się odróżnia od tradycyjnego?

Kurkuma jest składnikiem, który idealnie sprawdzi się jako przyprawa do rosołu. Ponieważ słynie ona ze swojego silnego działania, zwiększy prozdrowotne właściwości wywaru i naturalnie wzmocni waszą odporność. Dodatkowo kurkuma ma działanie przeciwzapalnie i antybakteryjnie, wspomaga trawienie i zapobiega wzdęciom.

Dodanie tej przyprawy do zupy sprawi również, że zyska ona wspaniały, złocisty kolor, a całość będzie jeszcze bardziej aromatyczna. Możecie użyć świeżej kurkumy, czyli kłącza – w korzeniu kryje się wiele drogocennych właściwości. Do rosołu możecie też wsypać sproszkowaną kurkumę. Od tego wyboru zależy właściwy moment dodania ich do wywaru. 

Jak przygotować rosół z kurkumą?

Rosół ugotujcie jak zwykle, według sprawdzonego przepisu. Żeby uzyskać rosół z kurkumą, do garnka wystarczy dodać łyżeczkę startej świeżej kurkumy (korzenia). Wybierając korzeń, warto dorzucić go na początku gotowania wywaru – dzięki temu zawarte w niej substancje będą lepiej przyswajalne, a zupa uzyska piękny kolor i wyjątkowy smak.

Jeżeli natomiast macie tylko kurkumę w proszku, dosypcie 2 większe szczypty pod koniec warzenia zupy. Tak przygotowany rosół zadziała także rozgrzewająco, dlatego będzie idealny na chłodniejsze dni. Możecie również dodać odrobinę startego korzenia imbiru, który poprawi wartości zdrowotne wywaru, ale wpłynie też dobrze na jego smak, idealnie komponując się z kurkumą.