Mizeria to klasyk. Jest przepyszna i szybka do zrobienia, pasuje zarówno do mięsnego kotleta, jak i jarskich dań. Warto zwrócić uwagę na 1 szczególny dodatek, dzięki któremu jej smak nabiera głębi i wyrazistości. Co wyróżnia mizerię po warszawsku na tle innych surówek ze świeżych ogórków?

Mizeria - co musi się w niej znaleźć obowiązkowo? 

Podstawa to oczywiście świeże ogórki, najlepiej gruntowe i śmietana lub w wersjach lżejszych - jogurt. Dla niektórych mizeria bywa zbyt mdła w smaku, właśnie ze względu na dużą ilość dodawanego nabiału. Niektórzy próbują wzbogacać jej smak, dodając do surówki posiekany świeży koperek lub szczypiorek, a także zmieniając sypane przyprawy. 

Co ciekawe, mizeria różni się smakiem w zależności od regionu w Polsce, w którym jest szykowana. Na Mazowszu i Kujawach  zjecie ją w słodszej wersji niż gdzie indziej, bo tamtejsze gospodynie doprawiają świeże ogóki miodem lub cukrem, a do sosu dodają jeszcze słodką śmietankę. Natomiast mizeria na Podlasiu będzie dużo kwaśniejsza i bardziej pikantna w smaku, ponieważ łączona jest z roztartym czosnkiem i cebulą. 

Jeżeli należycie do grupy eksperymentatorów kulinarnych, powinniście koniecznie wypróbować także „mizerię po warszawsku”. Jest tam jeden składnik, który odmieni zwyczajne oblicze tej prostej sałatki z ogórków. Dzięki niemu zyskuje ona niebanalny słodko-cierpki wymiar. Tym dodatkiem jest odrobina octu z polskich jabłek

Mizeria po warszawsku - prosty przepis 

Składniki: 

  • 2 młode ogórki gruntowe

  • 1 łyżeczka octu jabłkowego

  • ½ łyżeczki cukru  

  • szczypta soli 

  • świeżo mielony czarny pieprz  

  • 50 g kwaśnej śmietany  

Sposób przygotowania: 

  1. Ogórki umyjcie i obierzcie. Zetrzyjcie na mandolinie lub pokrójcie cienko. 

  1. Posólcie i wymieszajcie. Odstawcie je na pół godziny. W tym czasie puszczą sok. 

  1. Odlejcie nadmiar płynu z ogórków i przełóżcie je do miseczki. 

  1. W osobnym naczyniu rozpuśćcie cukier w occie, a następnie dolejcie go do ogórków. 

  1. Dołóżcie śmietanę, posypcie świeżo roztartym czarnym pieprzem i jeszcze odrobinę posólcie. Wszystkie składniki wymieszajcie. 

  1. Podawajcie zaraz po przygotowaniu, w salaterce lub miseczce.