Chleby można podzielić na kilka grup: chleby pszenne, żytnie , mieszane i orkiszowe. Choć ci, którzy znają się na pieczywie bardziej niż przeciętny zjadacz, doceniają też chleby z amarantusa, mąki gryczanej, jęczmiennej czy kukurydzianej.

Mąki, niezależnie od rodzaju zboża, różnią się od siebie typem, który określany jest cyframi. Poszczególne rodzaje mąki są efektem różnego stopnia oddzielenia okrywy owocowo-nasiennej (otrąb) od bielma, dlatego typ mąki określany jest na podstawie zawartości w mące substancji mineralnych. Im większy udział rozdrobnionej okrywy owocowo-nasiennej w mące tym mąka bardziej ciemna i zdrowa.

Typy mąki pszennej:chleb

  • typ 450 - krupczatka
  • typ 550 - luksusowa
  • typ 650 - bułkowa
  • typ 750 - chlebowa
  • typ 1050
  • typ 1400 - sitkowa
  • typ 1850 - graham
  • typ 2000 - razowa

Typy mąki żytniej:

  • typ 500 - jasna
  • typ 720 - chlebowa
  • typ 1150
  • typ 1400 - sitkowa
  • typ 2000 - razowa

Typy mąki orkiszowej:

  • typ 630 - biała
  • typ 700 - chlebowa
  • typ 1400 – sitkowa
  • typ 1850 - graham
  • typ 2000 – pełnoziarnista
  • typ 3000 – z pełnego przemiału

Ze względu na rodzaj użytej do wypieku mąki rozróżnia się:
- pieczywo żytnie – wypiekane z mąki żytniej (ciemnej lub jasnej), wody i soli. Najcześciej są to ciężkie chleby na zakwasie, które nie są „napuchnięte” jak chleby jasne.chleb


- pieczywo pszenne – to nie tylko chleby, ale i bułki, bagietki, rogaliki. Najczęściej pieczone z dodatkiem drożdży, choć chleby pszenne na zakwasie też są popularne.

- pieczywo orkiszowe – choć mało popularne, ma wiele zalet i z powodzeniem może zastąpić jasne, pszenne pieczywo. Mąka orkiszowa nadaje wypiekom delikatnego orzechowego smaku.


- pieczywo mieszane – to pieczywo wyrabiane z połączenia mąki pszennej lub orkiszowej i żytniej na zakwasie z dodatkiem drożdży, w różnych proporcjach.

W prawdziwym chlebie powinny być tylko cztery podstawowe składniki – mąka, woda, sól i drożdże lub zakwas. Oczywiście wszelkie dodatki typu ziarna lub orzechy wzbogacają smak, są to jednak produkty naturalne. Inaczej jest z konserwantami. Wszelkie E, które znajdziemy w składzie chleba, to chemiczne polepszacze.