Mrożenie chleba w naszych kuchniach stosujemy od dawna. W końcu to świetny sposób, by nie marnować pieczywa. Zanim sczerstwieje, warto go poporcjować i zamrozić. Jak mrozić chleb?

Jak mrozić chleb? Poznaj wygodny trik do swojej kuchni

Przede wszystkim nie czekamy do momentu aż chleb zrobi się czerstwy. Najlepiej na bieżąco przeglądać zapasy chleba w kuchni i podejmować decyzję tuż po przyjściu ze sklepu lub chwilę później. Decydujemy, które pieczywo zjemy w ciągu najbliższych kilku dni, a które przeznaczymy do zamrożenia. Im dłużej będziemy czekać, tym mniej smaczny będzie chleb po rozmrożeniu.

Jak mrozić chleb? Chleb możemy mrozić w całości. Wtedy jednak po rozmrożeniu znowu może się okazać, że mamy go za dużo. Warto więc pokroić go na mniejsze kawałki lub od razu na kromki i poporcjować do osobnych woreczków lub owinąć folią aluminiową. Możemy wtedy na bieżąco rozmrażać potrzebną ilość i zawsze cieszyć się pysznym pieczywem.

Każdy kawałek lub porcję chleba pakujemy w oddzielny foliowy woreczek. Dla pewności, że do środka nie dostanie się powietrze, możemy użyć nawet dwóch woreczków. Wiążemy je przy pomocy gumki recepturki i umieszczamy w zamrażalniku.

Jak rozmrażać chleb? Te 2 metody przetestowaliśmy

Zamrożony chleb możemy przechowywać nawet kilka miesięcy. Jeśli jednak zauważycie na woreczku zbierający się lód, to znak, że czas już rozmrozić chleb. Przetrzymany za długo może okazać się po rozmrożeniu po prostu niesmaczny.

Jak rozmrażać chleb, by zachował swoje właściwości? Najprostszym sposobem jest wyjęcie go z woreczka i umieszczenie w rozgrzanym do około 180 stopni Celsjusza piekarniku. Pieczemy chleb przez mniej więcej 30-40 minut aż będzie chrupiący. Ta metoda sprawdzi się zwłaszcza wtedy, kiedy rozmrażamy cały bochenek. W przeciwnym razie warto rozmrażać chleb na przykład w tosterze. Większość urządzeń ma funkcję przygotowania grzanek z zamrożonego chleba – smakują równie dobrze jak ze świeżego. Podobnie rozmrozimy chleb w mikrofali, wystarczy ustawić tryb rozmrażania i po chwili pieczywo jest gotowe do jedzenia. Jeszcze innym sposobem jest rozmrożenie chleba w parowarze. Pod wpływem gorącej pary pieczywo zrobi się ciepłe i miękkie.

Inną metodą rozmrażania pieczywa jest wyjęcie go z zamrażarki i rozmrażanie w woreczku na kuchennym blacie. Gdy chleb będzie już miękki, wstawiamy go do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy ok 10-15 minut.

Mrożenie chleba to technika, która sprawia, że pieczywo przechowamy dłużej w dobrym stanie. Dzięki temu nie musimy codziennie odwiedzać piekarni, a chleb, którego przypadkiem kupiliśmy za dużo, nie zmarnuje się.