Pasta do chleba to świetny sposób na dobry początek dnia. Najlepiej smakuje z pełnoziarnistym pieczywem. Pastę można zrobić praktycznie ze wszystkiego – pieczonego kurczaka, wędzonych ryb, warzyw strączkowych, serów czy jajek. Ważne są też dodatki – przyprawy, zioła, warzywa, które sprawiają, że nasza pasta do chleba nabiera charakteru.

Pasta do chleba – wybierz pieczywo

Pasta do chleba będzie smakować wyjątkowo, jeśli zadbamy o odpowiednie pieczywo. Dobierzmy takie, które nam smakuje i po którym dobrze się czujemy. Możemy wybrać pieczywo pszenne, ale warto także przyjrzeć się zdrowszym zamiennikom – pyszne jest pieczywo żytnie, graham czy owsiane. Jeśli to możliwe, wybierajmy pieczywo pełnoziarniste.

Inną opcją jest pieczywo bezglutenowe. Szczególnie osoby z celiakią i na diecie bezglutenowej są nim zainteresowane. Na rynku coraz częściej pojawiają się wyroby piekarnicze bez glutenu, ale warto wiedzieć, czym taki produkt powinien się charakteryzować. Bezglutenowe pieczywo i słodkie wypieki, to według ustaleń WHO takie wyroby, w których zawartość glutenu nie przekracza 20 ppm (20 mg na kg). Taki produkt może zostać opisany jako „bezglutenowy”. Istnieje też możliwość dodatkowego oznaczenia go symbolem graficznym, co znacznie ułatwia zakupy konsumentowi. Producent może oznaczyć swój wyrób opracowanym przez siebie znakiem lub ubiegać się o prawo do używania znaku licencjonowanego, takiego jak znak Przekreślonego Kłosa. I takich produktów warto szukać, szczególnie że nie ograniczają się do jednego typu chleba. Bezglutenowe bułki z ziarnami czy chleby to produkty, które są coraz szerzej dostępne.  

Pasty do chleba – wytrawne klasyki

Kiedy myślimy o paście do chleba, pierwszym co przychodzi nam do głowy jest pasta jajeczna. To chyba najprostsza i najbardziej podstawowa ze wszystkich pasta. Wystarczy drobno pokroić lub rozgnieść widelcem jajka ugotowane na twardo, dodać do nich trochę majonezu i drobno pokrojonego szczypiorku. Całość wymieszać i gotowe! Taka pasta najlepiej smakuje na chrupiącej bułce.

Inną podstawową pastą jest pasta rybna. Tutaj też wykorzystujemy jajka ugotowane na twardo. Najczęściej używamy do tej pasty wędzonej makreli, ale warto eksperymentować z innymi rodzajami ryb. Ważne, żeby dobrze oczyścić mięso ryby z ości i skóry, rozdrobnić je i wymieszać z pozostałymi składnikami. Oprócz jajek wiele osób dodaje do pasty z makreli pokrojone kiszone ogórki. Całość mieszamy z majonezem i musztardą, można dodać też niewielką ilość ketchupu lub koncentratu pomidorowego.

Pasta do chleba – mięsna czy wegetariańska?

Przepisy na pasty do kanapek obejmują zarówno pasty mięsne, jak i wegetariańskie. Pasty kanapkowe w wersji mięsnej mogą zawierać różne rodzaje mięsa. Warto wybrać do pasty kilka kawałków z większą ilością tłuszczu – dzięki temu pasta będzie smaczniejsza i będzie miała odpowiednią konsystencję. Mięsne pasty do chleba to świetny sposób na wykorzystanie resztek, na przykład mięsa z ugotowanej zupy.

Pasty do kanapek w wersji wegetariańskiej również są pyszne. Zaskakująco smaczna jest pasta z fasoli, która często bywa opisywana jako roślinny smalec. Pasty warzywne do pieczywa z pieczonych lub gotowanych warzyw wspaniale smakują na kanapce, ale również jako dodatek do surowych warzyw czy krakersów.

Pasty śniadaniowe – proste i szybkie do zrobienia

Pasty do chleba to coś, co robi się właściwie ekspresowo. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i dobrze miksujemy, tak aby powstała masa była w miarę gładka. Co ważne, zawsze musimy dodać do pasty jakiś płyn lub warzywo z dużą zawartością wody – chodzi o to, by blender poradził sobie z rozdrobnieniem wszystkich składników, a nasza pasta do chleba miała odpowiednią konsystencję.

Jeśli często przygotowujecie rozmaite pasty do pieczywa (a polecamy to rozwiązanie, bo są dużo lepsze niż kupne), wart zainwestować w porządny blender. Będziemy używać go do tych past, które mają mieć gładką konsystencję – do pasty jajecznej czy rybnej raczej się nie sprawdzi. Do wyboru mamy blender stojący kielichowy i blender ręczny. Ten pierwszy ma większą moc i posłuży także do przygotowania na przykład zup kremów, z kolei drugi, dzięki różnym końcówkom nie tylko rozdrobni składniki, ale i na przykład ubije białka do ciasta czy poszatkuje kapustę.

Przygotowaną pastę do pieczywa przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. Może to być słoik lub po prostu zamykane pudełko na lunch.

Pasta do chleba - pysznie na przekąski

Co więcej takie pasty do chleba to teżświetna przekąska i dodatek do różnego rodzaju krakersów. Można je wykorzystać też jako nadzienie do kruchych babeczek, która sprawdzi się na różnego rodzaju przyjęciach. Jeśli wasi goście nudzą się przy jajkach faszerowanych czy galarecie, warto wprowadzić trochę zmian, podając właśnie pastę do chleba w różnych smakach!

Zdrowe pasty do chleba, czyli te zrobione własnoręcznie są pyszną opcją na imprezy. Podajcie pasty do chleba w niewielkich miseczkach, a obok ułóżcie chrupiące dodatki – może to być naprawdę wszystko, czym będzie dało się nabrać pastę. Pasty do chleba zapewnią waszym gościom smaczny i zdrowy posiłek!

Sprawdźcie nasza galerię i wybierzcie kanapkowe smarowidło spośród naszych smakowitych propozycji!

Zobacz wszystkie przepisy na pastę do chleba