Pasta do chleba - nie tylko na śniadanie

Pasta do chleba to świetny sposób na dobry początek dnia. Najlepiej smakuje z pełnoziarnistym pieczywem. Pastę można zrobić praktycznie ze wszystkiego – pieczonego kurczaka, wędzonych ryb, warzyw strączkowych, serów czy jajek. Ważne są też dodatki – przyprawy, zioła, warzywa, które sprawiają, że nasza pasta do chleba nabiera charakteru.

Pasta do chleba będzie smakować wyjątkowo, jeśli zadbamy o odpowiednie pieczywo. Dobierzmy takie, które nam smakuje i po którym dobrze się czujemy. Dotyczy to szczególnie osób z celiakią i na diecie bezglutenowej. Na rynku coraz częściej pojawiają się wyroby piekarnicze bez glutenu, ale warto wiedzieć, czym taki produkt powinien się charakteryzować. Bezglutenowe pieczywo i słodkie wypieki, to według ustaleń WHO takie wyroby, w których zawartość glutenu nie przekracza 20 ppm (20 mg na kg). Taki produkt może zostać opisany jako „bezglutenowy”. Istnieje też możliwość dodatkowego oznaczenia go symbolem graficznym, co znacznie ułatwia zakupy konsumentowi. Producent może oznaczyć swój wyrób opracowanym przez siebie znakiem lub ubiegać się o prawo do używania znaku licencjonowanego, takiego jak znak Przekreślonego Kłosa. I takich produktów warto szukać, szczególnie że nie ograniczają się do jednego typu chleba. Bezglutenowe bułki z ziarnami, chleb z prosem, chleb owsiany, chleb rustykalny i witalny - to tylko niektóre z propozycji, które znajdziemy w piekarniach blisko nas.

 

Pasta do chleba - pysznie na przekąski

Co więcej takie pasty do chleba to też świetna przekąska i dodatek do różnego rodzaju krakersów. Można je wykorzystać też jako nadzienie do kruchych babeczek, która sprawdzi się na różnego rodzaju przyjęciach. Jesli Wasi goscie nudzą sie przy jajkach faszerowanych czy galarecie, warto wprowadzić troche zmian, podajac właśnie pastę do chleba w różnych smakach!

Sprawdźcie nasza galerię i wybierzcie kanapkowe smarowidło spośród naszych smakowitych propozycji!

Zobacz wszystkie przepisy na pastę do chleba