Do przygotowania tradycyjnych placków ziemniaczanych używamy zwykle ziemniaków tartych na tarce do warzyw. Tę potrawę możecie jednak przygotować zupełnie inaczej – bez czasochłonnego tarcia i smażenia w głębokim tłuszczu. Gorące danie można podawać na wiele sposobów – z kwaśną śmietaną, cukrem, gulaszem lub sosem pieczarkowym. Możecie jeść je też "solo", pomysłów jest naprawdę dużo. Placki ziemniaczane poza tym, że są bardzo smaczne, to są także naprawdę tanią propozycją na obiad i sprawdzą się idealnie w sytuacji, gdy wasza lodówka akurat świeci pustkami. 

Jeśli macie ochotę na odrobinę eksperymentów w kuchni i kochacie placki – spróbujcie też przygotować placki ziemniaczane nadziewane piersią z kurczaka, placki marchewkowo-ziemniaczane lub placki ziemniaczane z farszem mięsno-grzybowym

Pieczone placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków

W jaki sposób przygotować placki ziemniaczane, nie używając patelni ani tarki? Możecie je przyrządzić w piekarniku. Zamiast tarcia warzyw – po prostu je ugotujcie, a następnie rozgniećcie i z tego puree przyrządźcie masę. Bardzo ważnym składnikiem placków ziemniaczanych z piekarnika robionych w ten nietypowy sposób są drożdże. To właśnie dzięki nim będą one mogły wyrosnąć w piekarniku i wyjdą obłędnie puszyste. 

Pieczone placki ziemniaczane - przepis podstawowy

Nasz bazowy przepis możecie urozmaicić np. o dodatek drobno pokrojonej cebulki dymki, ulubione przyprawy, np. mieloną gałkę muszkatołową, odrobinę mieszanki curry, ostrą lub słodką paprykę. 

Składniki: 

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 120 g mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.
  • 2 jajka
  • pieprz i sól

Sposób przygotowania: 

  1. Ugotowane ziemniaki przepuśćcie przez praskę lub rozgniećcie;
  2. Następnie rozetrzyjcie drożdże ze śmietaną, jajkiem oraz szczyptą soli;
  3. Masę, która powstanie połączcie z ziemniakami;
  4. Dodajcie sól oraz pieprz;
  5. Całość dokładnie wymieszajcie – tak, żeby powstała jednolita masa;
  6. Wyłóżcie blachę papierem do pieczenia i rozgrzejcie piekarnik do 200 stopni Celsjusza; 
  7. Z masy ziemniaczanej uformujcie placki  - najpierw zróbcie kulkę, połóżcie ją na blaszce i delikatnie rozgniećcie;
  8. Placki wstawcie do piekarnika na około 30 minut. Po tym czasie będą przypieczone i gotowe do jedzenia;
  9. Możecie je posypać drobno posiekanym szczypiorkiem lub delikatnie polać śmietaną.