Schab kojarzony jest głównie z kotletami schabowymi przygotowywanymi w panierce. Myśląc o schabie po góralsku, niektórzy mylą to danie z kawałkiem mięsa zapiekanym pod tartym żółtym serem. Schab po góralsku to zupełnie inna potrawa - przepyszna pieczeń, krojona na kawałki i jedzona na zimno jak wędlina. Poznałam ten przepis u znajomej, która ma swoje korzenie z południa Polski. Ostatnio zepsuła mi się kuchenka i musiałam wykorzystać minipiekarnik, który mam z Lidla. Świetnie sprawdził się do tego zadania i kolejny raz mogę powiedzieć, że nie żałuję, że go nabyłam. Sprawdźcie koniecznie, bo teraz minipiekarnik jest w świetnej promocji.
Minipiekarnik z Lidla - niezastąpiony w małych mieszkaniach czy stancjach
Minipiekarnik elektryczny z Lidla od SilverCrest to niezbędnik w kuchni. Nie tylko w akademiku, na stancjach czy też w podróży. Może być używany zamiennie, gdy nie chcemy nagrzewać sporych powierzchni klasycznego urządzenia. Nadaje się do pieczenia, odgrzewania i grillowania. Pozwala na pracę w przedziale temperatur od 100 do 230 stopni Celsjusza, co w zupełności wystarcza na upieczenie pysznego sernika, biszkoptu, ciasta drożdżowego, zapiekanek czy mięsa na wędlinę. Pojemność pieczenia to około 9 litrów, co sprawia, że możecie szaleć w kuchni. Moc 800W zapewni szybkie nagrzewanie i bezawaryjną pracę.
Jak wspominają zadowoleni klienci na stronie Lidl.pl:
Bardzo dobry zakup. Cena przystępna. Piekarnik jest mały ale bardzo użyteczny. Nie mam zastrzeżeń. Polecam.
Wszystko jest w porządku, cena jest w porządku, mini piekarnik spełnia swoje zadanie.
Ładny, mały, praktyczny piekarnik w akademiku: mała pojemność, ale wystarczająca dla 1 do 2 osób. Łatwy w użyciu i wydaje
się solidny.
Jak zrobić najlepszy schab po góralsku na kanapki? Prosty przepis
Schab po góralsku często jest mylony z kotletem schabowym pod pierzynką z sera żółtego. Ten oryginalny po upieczeniu jest przeznaczony na kanapki, w postaci przepysznej wędliny. Już od dawna nie kupuję paczkowanych szynek czy innych rolad. Ten schab przebija wszystko, a jego aromat po upieczeniu unosi się w całym domu. Przygotujcie go choć raz, a docenicie jego prawdziwy smak. Poniżej znajdziecie przepis, który poznałam od znajomej:
Składniki:
- 800 g schabu wieprzowego
- 4 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 2 łyżeczki smalcu
- 1 szklanka bulionu mięsnego
- 300 g kiszonej kapusty
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- 4 łyżeczki śmietany wiejskiej typ 18%
- 2 łyżeczki młotkowanego pieprzu
- 1 szczypta soli
Przygotowanie:
- Na początku dokładnie wetrzyjcie w schab przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dodajcie młotkowany pieprz oraz sól - może być ta kłodawska.
- Zeszklijcie na patelni wraz ze smalcem wcześniej posiekaną cebulę.
- Dodajcie pokrojoną kapustę i duście przez 10 minut.
- Obsmażcie schab dokładnie tak, aby pory mięsa zamknęły się.
- Ułóżcie w naczyniu żaroodpornym duszone warzywa i ułóżcie na nich schab.
- Na koniec polejcie śmietaną wymieszaną z mąką.
- Przełóżcie do minipiekarnika na około 200 stopni Celsjusza i pieczcie przez 40 minut.
Komentarze