Kotlety mielone lub schabowe są pyszne, jednak większości osób mogły się już przejeść. Warto więc zrobić sobie krótką przerwę od tych klasyków na rzecz pysznych placuszków z kurczaka. Jeżeli podacie je z porcją ulubionej surówki, paprykowym lub czosnkowym sosem – będą smakować naprawdę wyśmienicie.
Placuszki z kurczaka z 1 ważnym dodatkiem
Placuszki z kurczaka będą idealne jako lekki obiad, ale świetnie sprawdzą się też po prostu w formie przekąski. Wystarczy, że drobno posiekacie mięso, połączycie je z pozostałymi składnikami i usmażycie na patelni. Jeśli dodacie do nich starty żółty ser, a także doprawicie odrobiną szczypiorku – będą jeszcze smaczniejsze.
Bardzo ważnym produktem, którego musicie użyć do zrobienia tych placuszków, jest jogurt naturalny. To właśnie dzięki niemu ta potrawa wychodzi wyjątkowo soczysta i delikatna wszystkie jej składniki idealnie łączą się ze sobą.
Przepis na placuszki z kurczaka
Potrzebne składniki:
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 100 g żółtego sera,
- 2 filety z kurczaka,
- 2 jajka,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 1 pęczek szczypiorku,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Najpierw oczyśćcie i pokrójcie w drobną kostkę filety z kurczaka;
- Następnie zetrzyjcie żółty ser na tarce (użyjcie do tego drobnych oczek);
- Umyjcie i posiekajcie szczypiorek;
- Przy użyciu widelca połączcie w miseczce jogurt, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i przyprawy;
- Dodajcie kurczaka, starty ser i szczypiorek;
- Całość dokładnie wymieszajcie;
- Rozgrzejcie na patelni olej i kładźcie po 2 łyżki masy (lub więcej, w zależności od wielkości patelni). Placuszki smażcie z obu stron;
- Po usmażeniu gotowe placuszki przełóżcie na ręcznik papierowy, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Komentarze