Kotlety mielone lub schabowe są pyszne, jednak większości osób mogły się już przejeść. Warto więc zrobić sobie krótką przerwę od tych klasyków na rzecz pysznych placuszków z kurczaka. Jeżeli podacie je z porcją ulubionej surówki, paprykowym lub czosnkowym sosem – będą smakować naprawdę wyśmienicie.

Placuszki z kurczaka z 1 ważnym dodatkiem

Placuszki z kurczaka będą idealne jako lekki obiad, ale świetnie sprawdzą się też po prostu w formie przekąski. Wystarczy, że drobno posiekacie mięso, połączycie je z pozostałymi składnikami i usmażycie na patelni. Jeśli dodacie do nich starty żółty ser, a także doprawicie odrobiną szczypiorku – będą jeszcze smaczniejsze.

Bardzo ważnym produktem, którego musicie użyć do zrobienia tych placuszków, jest jogurt naturalny. To właśnie dzięki niemu ta potrawa wychodzi wyjątkowo soczysta i delikatna  wszystkie jej składniki idealnie łączą się ze sobą.

Przepis na placuszki z kurczaka

Potrzebne składniki:

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 100 g żółtego sera,
  • 2 filety z kurczaka,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw oczyśćcie i pokrójcie w drobną kostkę filety z kurczaka;
  2. Następnie zetrzyjcie żółty ser na tarce (użyjcie do tego drobnych oczek);
  3. Umyjcie i posiekajcie szczypiorek;
  4. Przy użyciu widelca połączcie w miseczce jogurt, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i przyprawy;
  5. Dodajcie kurczaka, starty ser i szczypiorek;
  6. Całość dokładnie wymieszajcie;
  7. Rozgrzejcie na patelni olej i kładźcie po 2 łyżki masy (lub więcej, w zależności od wielkości patelni). Placuszki smażcie z obu stron;
  8. Po usmażeniu gotowe placuszki przełóżcie na ręcznik papierowy, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.