Kawa dodaje energii i w mig stawia na nogi. Niektórzy lubią jej smak, inni z kolei piją ją tylko po to, by dała "porannego kopa". Dla obu grup mamy świetny sposób, żeby ten napój stał się o niebo smaczniejszy. Możecie też wypróbować nasze inne przepisy na pyszne pobudzenie z rana, np. kawę z czekoladą, kawę mrożoną, kawę bananową lub tę z dodatkiem cynamonu

Kawa z goździkami - jak działa?

Jeśli dodacie do kawy goździki, napój zyska przyjemny, korzenny i orzeźwiający aromat. Poza tym ta przyprawa ma wiele cennych właściwości i korzystnie oddziałuje na organizm człowieka. Między innymi ma działanie znieczulające, pomaga więc złagodzić ból głowy czy zębów. Można się więc wesprzeć goździkami jako naturalnym środkiem łagodzącym ból, np. czekając na wizytę u specjalisty. 

Ta przyprawa pomoże też w walce z pierwszymi objawami grypy i przeziębienia. Świetnie rozgrzewa, a także zwalcza bakterie. Goździki są także naturalnym antyoksydantem. Wykazują także działanie antyseptyczne, przyspieszając gojenie stanów zapalnych. Działają przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i wzmacniają organizm. 

Jakie jeszcze płyną korzyści z picia kawy z goździkami? 

Goździki pozytywnie wpływają także na pracę układu krwionośnego oraz immunologicznego. Badania wykazały, że spożywanie już 2 goździków dziennie wystarczy, żeby uniknąć infekcji i sprawić, że organizm będzie lepiej funkcjonował. 

Jest to też źródło wielu witamin i minerałów. Minerały zawarte w goździkach to przede wszystkim:

  • potas
  • wapń
  • sód
  • magnez
  • fosfor
  • żelazo
  • cynk

Goździki zwiększają też wydzielanie enzymów trawiennych, które zapobiegają zaburzeniom trawienia, takim jak zaparcia i niestrawność. Są także bogate w błonnik, który wspomaga pracę jelit, usprawnia proces trawienia i daje uczucie sytości. Przyprawa ta stymuluje metabolizm, dlatego jest polecana osobom zmagającym się z nadprogramowymi kilogramami.