Knedle z czerstwych bułek to znakomita propozycja na sycący obiad dla całej rodziny. Będą świetne na przykład jako dodatek do rosołu, ale nie tylko. Idealnie sprawdzą się też podane jako samodzielne danie z dodatkiem słoninki lub boczku. Możecie je zaserwować również z pieczenią lub gulaszem. To danie nie tylko pozwoli zaspokoić głód, będzie smaczne, ale także pozwoli na to, by nie marnować żywności. Z pewnością będziecie mieć bardzo dużo satysfakcji z jego przygotowania. 

Przepis na knedle z czerstwych bułek

Potrzebne składniki:

  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • 3 jajka
  • garść drobno posiekanej natki pietruszki
  • 3-5 łyżek tartej bułki
  • 1 litr i pół szklanki mleka
  • 8 czerstwych bułek kajzerek
  • 2 cebule średniej wielkości

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw pokrójcie bułki na cienkie kromki, a następnie włóżcie je do miski, zalejcie mlekiem i odstawcie na godzinę;
  2. Następnie obierzcie cebulę i pokrójcie ją na drobną kostkę, później podsmażcie na rozgrzanym maśle do zeszklenia;
  3. Do rozmoczonych bułek dodajcie podsmażoną cebulę, jajka, sól, a także natkę pietruszki;
  4. Całość wyróbcie na masę (powinna być dość zwarta, jeśli taka nie będzie – dodajcie więcej bułki tartej);
  5. Z powstałej masy uformujcie kulki wielkości orzecha włoskiego;
  6. Wrzućcie je na dużą ilość osolonej, wrzącej wody i gotujcie na średnim ogniu przez 10-12 minut – do momentu, aż wypłyną.

Z czym podawać knedle?

Knedle z czerstwych bułek możecie podawać również w wersji na słodko, na przykład ze śmietaną i cukrem pudrem, z klarowanym masłem i cynamonem, lub musem owocowym. Bardzo smaczne wyjdą także z bułką tartą zrumienioną na maśle lub gęstym jogurtem naturalnym.

Z kolei, jeśli macie ochotę przygotować nadziewane knedle – jako farsz świetnie sprawdzą się powidła lub świeże owoce, np. śliwki, truskawki. To danie możecie zrobić także z mięsem – będzie wtedy jeszcze bardziej pożywne.