Ciasteczka bez cukru wg poniższej receptury są pyszne, maślane, ale nie za słodkie. Będą one w sam raz dla dużych i dla małych łasuchów. Do poczęstowania się zachęcają nie tylko swoim widokiem, ale też apetycznym aromatem. Aby przygotować taki deser potrzebujecie jedynie 4 składników, które znajdziecie w każdym osiedlowym supermarkecie. W dodatku nie trzeba rozwałkowywać ani wykrajać ciasta. Ominie was więc większość pracy, a efekt i tak będzie pyszny. 

Ciasteczka bez cukru - chrupanie bez wyrzutów sumienia

Takie ciasteczka powstaną na parę różnych sposobów. W taki sposób możecie zrobić np. bananowe sezamki. Dojrzałe banany wystarczy wymieszać ze sporą ilością sezamu i uformować z nich ciastka, a następnie upiec. Zamiast sezamu możecie wykorzystać również mieszankę studencką, orzechy i inne bakalie. Dobrym spoiwem do tego typu ciasteczek będzie również białko wymieszane z miodem

Jak zrobić kruche ciasteczka bez cukru?

Innym pomysłem są orzechowe kruche ciasteczka bez cukru z zaledwie 4 składników: mąki orkiszowej, zmielonych orzechów, masła i ksylitolu lub cukru. Mąka z pszenicy orkisz jest bardziej wartościowa od pszennej pod względem zawartości błonnika i minerałów, szczególnie magnezu i manganu. Znajduje się w niej też więcej białka i mniej węglowodanów niż w mące ze zwykłej pszenicy. Jest ona też bardziej sycąca, więc prawdopodobnie za 1 posiedzeniem zjecie mniej słodkości niż zwykle.

Ksylitol to po prostu cukier brzozowy, który świetnie zastępuje buraczany w deserach. Ma on 40% mniej kalorii niż zwykły cukier kryształ. Wyrabia się go nie tylko z brzozy, ale również z innych drzew liściastych i kukurydzy. Ksylitol świetnie nadaje się do kruchego ciasta, ale nie zrobicie na nim zaczynu do ciasta drożdżowego - nie obudzi drożdży. W tym przepisie jednak świetnie zastąpi tradycyjny cukier. 

Dzięki orzechom ciastka są pyszne i pięknie pachną. Orzechy są też bardzo sycące i wspierają pracę mózgu. Taka przekąska jest więc nie tylko przyjemna, ale też korzystna dla samopoczucia. I nie trzeba wałkować ciasta. Jeśli chcecie, by ciastka były jeszcze bardziej orzechowe, zastąpcie zwykłe masło orzechowym. 

Kruche ciasteczka bez cukru - przepis

Składniki:

  • 240 g mąki orkiszowej (ok. 1 i 1/2 szklanki)
  • 200 g zimnego masła
  • 110 g mielonych orzechów włoskich, laskowych lub innych ulubionych
  • 50 g ksylitolu (cukru brzozowego) lub zwykłego

Sposób przygotowania:

  1. Pokrójcie masło w kostkę i przełóżcie je do miski. Przesiejcie do środka mąkę, dodajcie ksylitol i zmielone orzechy. Wymieszajcie, a następnie jak najszybciej zagniećcie gładkie ciasto.
  2. Kulę ciasta owińcie folią spożywczą i wstawcie do lodówki na pół godziny.
  3. Podzielcie ciasto na 3 części. Z każdej części odrywajcie pojedyncze kawałki, ulepcie je w kulkę, lekko spłaszczcie między dłońmi i zróbcie widelcem wzorki na wierzchu.
  4. Gotowe ciasteczka przełóżcie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczcie ok. 20 minut w temp. 180 st. C - ciastka powinny być rumiane.

Wystudźcie ciasteczka przed jedzeniem. Aby pozostały kruche, przechowujcie je w hermetycznie zamykanej puszce lub słoju.