Świeżo usmażone naleśniki to dla wielu z nas weekendowe śniadanie idealne. Z ulubionym dżemem lub powidłami albo bitą śmietaną stanowią też pyszną przekąskę i szybki deser. W naszym serwisie przyslijprzepis.pl znajdziecie mnóstwo inspiracji do stworzenia prawdziwych naleśnikowych arcydzieł, polecamy wam na przykład wypróbować przepis na słodkie naleśniki śmietanowo-ananasowe, naleśniki z serkiem naturalnym i owocami z syropu, proste naleśniki wegańskie bez jajek, naleśniki ryżowe z dżemem, naleśniki orzeszkowe a la snickers lub w wersji wytrawnej zapiekane naleśniki z szynką i żółtym serem bądź żółte naleśniki z nadzieniem z soczewicy. Jeśli natomiast lubicie naleśniki same w sobie i szukacie patentu na ciasto o dobrej konsystencji, które będzie puszyste i nie rozerwie się w trakcie smażenia, polecamy nasz prosty sposób z użyciem proszku budyniowego.
Czym się różnią naleśniki budyniowe od klasycznych?
Naleśniki budyniowe są delikatne w smaku i bardzo aromatyczne. Samo ciasto jest dość rzadkie, ale dzięki dodatkowi budyniu masa nie rozpada się podczas przewracania naszych placuszków na patelni, a naleśniki wychodzą nieco bardziej sztywne i puchate niż te tradycyjne. Po prostu rewelacja. Do przygotowania tego deseru wybierzcie swój ulubiony smak budyniu albo po prostu ten, który macie w kuchennej szafce. My szczególnie polecamy budyń śmietankowy, waniliowy lub czekoladowy.
Przepis na proste naleśniki budyniowe
Składniki:
- 250 ml mleka
- 70 g mąki pszennej
- ok. 80 g budyniu w proszku (2 torebki)
- 1 jajko rozm. L
- 1 łyżeczka ksylitolu, erytrytolu lub cukru, jeśli budyń nie był słodzony
- szczypta soli
- olej rzepakowy do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Jajko wbijcie do miski, wlejcie mleko;
2. W drugiej misce przesiejcie mąkę, wymieszajcie ją z odrobiną soli i cukrem (jeśli go dodajecie);
3. Wsypcie suche składniki do miski z jajkiem i mlekiem i całość zmiksujcie;
4. Dodajcie do masy budyń i ponownie chwilę zmiksujcie;
5. Odstawcie ciasto na ok. 15 minut;
6. Po tym czasie rozgrzejcie olej na patelni do naleśników i dopiero, gdy będzie bardzo gorący, smażcie naleśniki pojedynczo i z obu stron.
Gotowe naleśniki budyniowe świetnie smakują ze świeżymi owocami, kremem czekoladowym, kajmakiem, musem owocowym, serkiem homogenizowanym i twarogiem.